Se alla

Sprututbyte

Sprutbyte räddar liv och minskar smittspridning

Sprutbyte är en viktig insats för att skydda personer som injicerar droger från att smittas av allvarliga sjukdomar som hiv och hepatit. Genom att minska risken för att sprutor delas mellan användare förebyggs smittspridning, vilket gynnar både individen och folkhälsan. Samtidigt är sprutbyte ett sätt för vården att nå personer som annars kan vara svåra att få kontakt med, för att erbjuda hjälp, behandling och vägar ut ur missbruket.

Sprutbytesmottagning och mobilt sprutbyte som möter människor där de är

I Stockholmsregionen har sprutbytesprogrammet permanentats och är idag en etablerad del av beroendevården. Sprutbytesmottagningen ligger på Södermalm, men det finns även ett mobilt sprutbyte som drivs i samarbete mellan Beroendecentrum Stockholm och Capio Vård för hemlösa Pelarbacken. Den mobila verksamheten sker genom en buss som kör till fasta platser runt om i Stockholm enligt ett bestämt schema, för att nå fler personer där de befinner sig.

Genom sprutbytesverksamheten kan personer som injicerar droger byta sprutor och injektionsmaterial, ta prover för hiv och hepatit och få behandling vid behov, samt vaccinera sig mot hepatit A och B. Dessutom delas Naloxon ut, ett läkemedel som kan häva överdoser och därmed rädda liv. Personalen erbjuder också rådgivning, stödjande samtal och information om olika vägar till drogfrihet och behandling.

För att få en ny spruta krävs att man lämnar in en gammal. Personer som injicerar droger finns i Stockholm oavsett om det finns sprutbytesverksamhet eller inte. Sprutor finns i Stockholm oavsett sprutbytesverksamhet eller inte. Vården måste utgå från vad som fungerar. För oss liberaler är sprutbyte en självklarhet, eftersom det ger människor i en utsatt situation en mer värdig, mänsklig och säker tillvaro.

Uppdaterad: 1 juli 2025