anna.starbrink@liberalerna.se

Jag är regionråd i Region Stockholm med ansvar för vård och kultur för två miljoner stockholmare, och för över 40.000 medarbetare. Jag vill bidra i samhällsutvecklingen och vara en liberal röst där viktiga beslut fattas. Därför är jag politiskt engagerad i Liberalerna.

Jag är född i Orsa, Dalarna, men bor nu på Söder i Stockholm. Jag har förstås ett yrkesliv utanför politiken också. Jag har alltid jobbat inom viktiga samhällssektorer, både inom FSA (Saco-förbundet för arbetsterapeuter), som kulturchef i Uppsala kommun och senast som avdelningschef för förskola och fritid i en stadsdelsförvaltning i Stockholm (en tjänst jag är ledig från så länge som jag är ”utlånad” till demokratin i landstinget).

Förtroendeuppdrag (urval):
– Hälso- och sjukvårdsregionråd

Familj: Gift med Jonas Förare samt barnen Hugo och Maj.
Bor: 
Södermalm, Stockholm
Intressen: Förutom mitt politiska intresse är jag en stor kulturkonsument och sedan ett par år en hängiven trädgårdsamatör. Jag läser gärna böcker så fort jag får chansen, mest romaner och biografier samt en hel del barnböcker.

Varför är du liberal?

Drivkrafterna för mitt politiska engagemang är mina båda barn. Jag vill försäkra mig om att de får växa upp i ett samhälle som öppnar så många möjligheter som möjligt för dem. Jag vill att de ska ta ansvar för sina egna liv och ha frihet att forma sin framtid. De ska också känna sig trygga i vetskapen om att det finns ett starkt skyddsnät om det skulle behövas, till exempel bra vård och ett samhälle som inkluderar även den som har något funktionshinder.

Jag vill att mina två barn ska växa upp i ett öppet samhälle där kultur och bildning kan ge dem förutsättningar att utvecklas och att uttrycka sig. Jag önskar att mina barn ska orka lyfta sina blickar bortom den egna tillvaron och både fånga möjligheterna i den globaliserade världen och känna empati och solidaritet med dem som behöver en engagerad röst. Och att de ska vara med och ta ansvar för vår miljö och för varandra.

Personligen lever jag med inställningen att man måste fånga möjligheterna i sitt liv och våga drömma. Och jag vill att alla ska få möjlighet att leva sina drömmar.

Mina tre viktigaste frågor för Region Stockholm

Den politiska dagordningen innehåller ständigt många viktiga frågor, men mitt engagemang finns främst i frågor om hälso- och sjukvård, jämställdhet och kulturpolitik.

-Hälso- och sjukvården
Alla har rätt till en så god hälsa som möjligt. Alla har rätt till vård utifrån sina behov. Vården ska vara tillgänglig för alla utan onödig väntan – och du ska själv kunna välja din vård, t ex husläkarmottagning, gynekolog, logoped om dina barn har språksvårigheter… Tillgänglighet och långsiktighet, för att förebygga sjukdom, är viktigt oavsett om det handlar om fysisk eller psykisk hälsa.

I en modern sjukvård ska du inte bara kunna välja läkare, utan även hur du träffar läkaren: ett besök på mottagningen, eller ett videbesök? Digitaliseringens möjligheter ska utnyttjas för bättre arbetsmiljö för personalen, och smarta e-tjänster som ger patienter större insyn och makt över sin vårdsituation.

-Jämställdheten
Alla har rätt till vård utifrån sina behov och förutsättningar – oavsett vilket kön man tillhör, eller vilken identitet eller egenskaper man har i övrigt. Jämställd vård är viktigt för både kvinnor och män, och likaså är det viktigt för alla att det är medicinska behov och individens eget val, och inga andra hänsyn, som avgör vården.

-Kulturen
Kultur gör människor och samhällen rikare. Kulturen förgyller vardagen, utmanar våra tankar och skänker ro. Kultur ska finnas för alla, och kulturpolitiken fokuserar främst på barn och unga. Kultur i vården skapar  bättre vårdmiljöer och kan bidra till bättre vårdresultat. Stockholm blir också rikare och intressantare tack vare ett rikt och intressant kulturliv – från Konserthus och Filharmonikerna till nya unga filmskapare.

Vill du hjälpa mig?

Ensam är inte stark. Jag behöver hjälp för att bli framgångsrik i att utveckla de liberala idéerna och presentera mig själv och min politik för väljarna. Vill du vara med och hjälpa mig med idéer, kampanjaktiviteter, snyggt material…? Jag behöver rådgivare som kan vägleda mig och ge signaler om viktiga frågor som måste uppmärksammas och föreslå lösningar på problem, eller helt enkelt vara ”bollplank”. Skicka gärna ett mejl och berätta vad du kan bidra med, eller ge mig helt enkelt ett gott råd. Jag skulle verkligen uppskatta det!

Kontakt: anna.starbrink@liberalerna.se

Presskontakt (endast media):
Rasmus Jonlund, kommunikationschef
08-737 25 29 (presstelefon)
rasmus.jonlund@sll.se

Maria Marteleur, pressekreterare
08-737 25 29 (presstelefon)
maria.landergard-marteleur@sll.se

Förfrågningar (ej media):
Heidi Brandtner,
08-737 25 00 (landstingets växel)
heidi.brandtner@sll.se

Följ Anna:

Instagram

Facebook

Twitter