Se alla
Anna_Starbrink_foto_Karl_Gabor-2-2

Fempunktsprogram för hälsan i Järva – rädda närakuten och sjukvårdstolkarna

Torsdag 2 juni 2022

Livslängden och hälsan skiljer kraftigt mellan olika områden i Stockholms län. Liberalernas Anna Starbrink presenterar ett fempunktsprogram mot den ojämlika hälsan som drabbar inte minst befolkningen i Järva.

 

– En mer jämlik hälsa kräver både tillgång till vård när man är sjuk, och tidigt förebyggande arbete. Vi har gjort en hel del på Järva med resursfördelning och inte minst viktiga insatser för barnfamiljer, men vi behöver göra mer. Och framför allt får vi inte gå bakåt – att lägga ned närakuten i Rinkeby eller försvaga rätten till sjukvårdstolk är helt fel väg att gå.

Det säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), som i höstens val kandiderar till riksdagen. Utöver att rädda närakuten och rätten till tolk, vill hon se mer vård än straff för unga som använder droger.

– Drogberoende är en sjukdom som kräver vård, framför straff. Vi måste samla ansvaret för beroende i sjukvården och på nationell nivå utreda avkriminalisering av eget bruk av narkotika. Att befria unga från drogberoende är också ett effektivt verktyg mot gängkriminaliteten som plågar vårt samhälle och inte minst boende på Järva, menar Anna Starbrink (L).

Hälsa är också viktigt för integration. Det måste synas i såväl strategier som resursfördelning.

– Sjukvårdens pengar måste fortsätta att styras efter behov, så att resurserna riktas dit där hälsan är sämst. Och på nationell nivå måste hälsa bli en del av och ett mål för det strategiska arbetet mot segregation, säger Ann Starbrink (L).

Anna Starbrinks fem punkter för hälsan i Järva:
– Rädda närakuten i Rinkeby (som V och SD vill lägga ner).
– Vård (snarare än straff) för unga som använder droger.
– Försvara rätten till tolk i vården (som flera partier vill begränsa).
– Gör hälsa till ett mål för regeringens arbete mot segregation.
– Fortsätt det långsiktiga arbetet för att stärk hälsoinsatserna i Järva. Resurser ska riktas dit hälsan är som sämst. 

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, rasmus.jonlund@regionstockholm.se

 

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Region Stockholm. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

Pressbild Anna Starbrink finns här https://news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholmsregionen/i/anna-starbrink–l–halso–och-sjukvardsregionrad,m27757

Följ liberala nyheter i Stockholms län:
news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan
stockholm.liberalerna.se