Se alla
Anna-Starbrink-Anna-Horn-Liberalerna-Region-Stockholm

Utred avkriminalisering av narkotikabruk

Fredag 18 mars 2022

För att minska skadorna av narkotika i samhället måste svensk narkotikapolitik bli mer liberal. Vården behöver samlas hos en huvudman. Injektionsrum ska prövas för injicerande drogbrukare. En avkriminalisering av eget bruk måste utredas. Det skriver Liberalernas Anna Starbrink och Anna Horn i dag i SvD.

– Målet för narkotikapolitiken måste både vara att minska lidandet och stärka individens hälsa. Det är hög tid att stärka beroendevården och samla hela ansvaret för där det hör hemma – i hälso- och sjukvården. Vi är också redo att pröva en verksamhet med brukarrum för injicerande droganvändare, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), som i höstens val kandiderar till riksdagen.

– Beroende är en sjukdom och inriktningen måste vara vård snarare än straff. Att avkriminalisera eget bruk av narkotika vore ett stort steg och konsekvenserna måste utredas noggrant – men att inte ens våga utreda frågan är ett stort svaghetstecken av nuvarande S-regering, säger Anna Horn (L), regionledamot och vice ordförande i Region Stockholms psykiatriberedning.

I sin SvD-artikel föreslår Starbrink och Horn också:

  • Kraftfullare förebyggande arbete med fokus på barn och unga.
  • Brukarrum för injicerande droganvändare.
  • Samlat ansvar för beroendevården hos hälso- och sjukvården.
  • Utökad användning av det livräddande läkemedlet naloxon, som snabbt kan häva en överdos.
  • Utred avkriminalisering av eget bruk.

Läs hela artikeln här.