Se alla
Anna-Starbrink-hälso-och-sjukvårds-regionråd

Starta brukarrum i Stockholm efter norsk modell

Fredag 6 maj 2022

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) är i Oslo för att studera brukarrum i beroendevården, och ta del av erfarenheterna från det framgångsrika norska arbetet för att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Starbrink kräver nu att socialminister Lena Hallengren öppnar för brukarrum i den svenska beroendevården.

– Det är ett misslyckande att Sverige har så hög dödlighet bland människor som borde kunna få hjälp från vården. I Norge har man lyckats hålla narkotikarelaterade dödligheten på en betydligt lägre nivå. En delförklaring är att man låter människor injicera eller ta droger på andra sätt i ett särskilt brukarrum med personal på plats som kan hjälpa till om någon råkar ta en överdos, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

– Jag uppmanar socialministern att möjliggöra att även Sverige kan gå brukarrum. Utredningsförslag ligger färdigt att genomföra. Det är förfärligt att så många liv går förlorade och att människor lever i sådan utsatthet. De borde erbjudas trygga och värdiga förutsättningar. Först måste livet räddas, sedan kan man arbeta för att motivera människan att ta emot vård och andra insatser, fortsätter Anna Starbrink (L).

– Jag och Liberalerna kommer att arbeta för att Stockholm får landets första brukarrum och jag hoppas många partier ser värdet i att minska skadorna och dödligheten som följer med ett allvarligt beroende, avslutar Anna Starbrink (L).

Rasmus Jonlund
Press- & kommunikationschef
08-123 438 80
rasmus.jonlund@regionstockholm.se