
LARO
Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO) är en evidensbaserad behandlingsform för personer med långvarigt beroende av opioider, exempelvis heroin eller starka smärtstillande läkemedel.
Syftet med LARO är att minska abstinensbesvär och drogsug, förebygga återfall och förbättra individens fysiska och psykiska hälsa. Behandlingen kombinerar medicinsk behandling med psykologiskt och psykosocialt stöd. Den är individanpassad för att förbättra livskvaliteten, stabilisera vardagen och underlätta återgång till arbete, studier eller andra meningsfulla aktiviteter.
Liberalerna vill:
- Att tillgången till läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO) ska bli bättre.
Läkemedel
Behandlingen ges med läkemedel som verkar på hjärnans opioidsystem som ämnar att minska abstinenssymptom och drogsug, utan att ge samma rus som illegala opioider.
De vanligaste läkemedlen inom LARO är:
- Buprenorfin
- Buprenorfin/naloxon
- Metadon
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är LARO avsett för personer som har fyllt 20 år och äldre (undantag kan göras i särskilda fall), har haft ett dokumenterat opioidberoende i minst ett år och bedöms ha nytta av behandlingen utifrån en individuell medicinsk och psykosocial bedömning.
Behandling
Behandlingen ges vid specialiserade LARO-mottagningar och består av olika faser.
Först görs en grundlig bedömning av individens hälsa, beroende och sociala situation. Därefter inleds behandlingsstarten med medicinering och psykologiskt stöd för att stabilisera patienten. Under stabiliseringsfasen justeras behandlingen för att uppnå en stabil vardag. Detta följs sedan upp av långsiktig uppföljning och fortsatt stöd för att upprätthålla återhämtning och förebygga återfall.
LARO i Sverige och Stockholm
Sedan 2022 har antalet personer i LARO-behandling i Sverige ökat, från 65 till 83 per 100 000 invånare. Det motsvarade motsvarade 8 744 personer år 2024. Trots ökningen ligger Sverige fortfarande efter våra nordiska grannländer.
Region Skåne utmärker sig positivt med 152 per 100 000 invånare, nära Norges nivå på 154. I Region Stockholm har ökningen varit marginell, från 72 till 74 personer per 100 000 invånare mellan 2022 och 2024. Under 2024 fick 1824 personer i Stockholm LARO-behandling.
För att förbättra situationen i Region Stockholm tas nu ett nytt regionalt vårdprogram fram som ska börja gälla 2025.
LARO räddar liv
Liberalerna välkomnar att regionen ser över hur man kan öka antalet som får LARO-behandling då opioidberoende är en kronisk sjukdom med hög risk för överdoser och dödlighet. LARO har visat sig vara en effektiv metod för att minska dessa risker, förbättra hälsan och ge människor möjlighet till ett fungerande och värdigt liv.
Publicerad: 2 juli 2025