Se alla
Anna Starbrink Amelie Tarschys Ingre Region Stockholm

Liberalerna vill stärka äldres hälsa och sjukvård

Inför äldrevaccinationsprogram, stoppa nya besöksförbud och ställ krav på vaccination av vårdpersonal

Tisdag 10 maj 2022

Liberalerna vill stärka äldres hälsa och sjukvård. Inför seniordagen i dag 10 maj uppmärksammar partiet flera av sina förslag: äldrevaccinationsprogram, fler läkare i äldreomsorgen, stopp för långvariga besöksförbud och vaccinerad vårdpersonal.

Äldre ska kostnadsfritt kunna vaccinera sig mot allvarliga sjukdomar. Ett regionalt äldrevaccinationsprogram skulle kunna omfatta säsongsinfluensa, återkommande covid-19-vaccination, bältros och pneumokocker.

– Vi vet att vaccin skyddar mot farliga sjukdomar, med covid-vaccinen som det senaste tydliga exemplet. Sjukdomarnas farlighet och värdet av vaccinet ökar ofta med åldern. I Sverige har vi sedan många år ett framgångsrikt barnvaccinationsprogram och detsamma bör skapas för äldre – särskilt som vi vet att många äldre avstår vaccin av kostnadsskäl, säger Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare och regionrådskandidat för Liberalerna.

Både kostnad och kunskap kan vara hinder för vaccination. I fjol vaccinerade sig till exempel bara varannan mot säsongsinfluensa. Vaccin mot bältros är i dag dyrt för den enskilde, men sjukdomen drabbar över 30 000 personer varje år och kan orsaka stort lidande.

Liberalerna vill också se fler läkare i äldreomsorgen, för att höja den medicinska säkerheten, och sätta stopp för långvariga besöksförbud.

– Aldrig mer långvariga besöksförbud! När regeringen föreslår att införa nya möjligheter till besöksförbud, säger vi nej. Vi vill i stället att vårdgivaren som arbetsgivare ska kunna ställa krav på att medarbetare är vaccinerade, för att skydda de äldre, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd och riksdagskandidat. 

Rasmus Jonlund
kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm
presstelefon 08-737 25 29
rasmus.jonlund@regionstockholm.se