Se alla
Psykisk ohälsa

Vänsterstyrets politik nedmonterar första linjens psykiatri

Måndag 5 maj 2025

Psykisk ohälsa är en av våra största samhällsutmaningar, men i stället för att stärka tillgången till lågtröskelvård inom psykisk ohälsa, har det S-ledda styret i Region Stockholm valt att bromsa utvecklingen. Genom en sänkning av den regionala besöksersättningen till samtalsbehandlare på vårdcentralerna, så kallad första linjens psykiatri, har färre patientbesök genomförts och tillgängligheten kraftigt minskat. Liberalerna vill se en omedelbar återställning av ersättningen – för att fler ska få den hjälp de behöver i tid.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har fördubblats sedan 1980-talet och den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? visar att  44 procent av Sveriges befolkning har besvär av ängslan, oro eller ångest. Stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner står för den största delen av Försäkringskassans sjukpenningskostnader. När verkligheten ser ut som den gör är det viktigt att hälso- och sjukvården har möjlighet att möta vårdbehoven.

Liberalerna anser att första linjens psykiatri spelar en ovärderlig roll i hälso- och sjukvårdens arbete mot psykisk ohälsa. Uppdraget stärker vårdcentralernas roll som navet i hälso- och sjukvården, tillgängliggör vård för lindrig och måttlig psykisk ohälsa och bidrar till att fler patienter diagnosticeras eller remitteras vidare till rätt vårdnivå. Det handlar även om bedömning av beroendeproblematik och suicidrisk, traumabehandling och stöd till närstående. Mot bakgrund av den breda patientgruppen och det viktiga uppdraget ställer vi oss mycket kritiska till vänsterstyrets val att bromsa utvecklingen av första linjens psykiatri.

Sedan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet tog över makten i Region Stockholm har besöksersättningen för samtalsbehandlare, det vill säga besök på vårdcentral till psykolog eller kurator, sänkts drastiskt. År 2022 låg besöksersättningen på 425 kronor, ett resultat av det dåvarande blågröna styrets prioritering av psykisk hälsa och första linjens psykiatri. Idag ligger ersättningen på 175 kronor – en sänkning med 250 kronor per besök.

Inte helt oväntat har vänsterstyrets kraftigt sänkta besöksersättning haft en direkt inverkan på tillgängligheten. Mellan 2022 och 2024 minskade antalet besök med så mycket som 33 procent, motsvarande 170 188 patientbesök.

Oron över den minskade besöksersättningen lyftes tidigt av professionen. Vid flera tillfällen har vi träffat företrädare för olika vårdcentraler som vittnat om svårigheterna med att, inom ramen för den nya ersättningen, möta det uppdämda behovet och kunna anställa fler psykologer och kuratorer. Vi kan nu konstatera att professionens oro har besannats – 33 procent färre patientbesök visar tydligt på försämrad tillgänglighet. Ett direkt resultat av styrets politik, som i ljuset av den ökande psykiska ohälsan i samhället är verklighetsfrånvänd och oansvarig.

Liberalerna anser att första linjens psykiatri behöver utvecklas och stärkas. När ångest, stressrelaterade psykiska problem och oro ökar måste sjukvården ges tillräckliga resurser för att möta befolkningens behov. Vi vill se en omedelbar återgång till den tidigare ersättningsnivån om 425 kronor för besök hos samtalsbehandlare på vårdcentraler. Därutöver krävs ett utökat ansvar för kompetensutveckling och att vårdcentralernas samverkan med skolhälsovården utvecklas och stärks.

Vänsterstyrets sänkning av besöksersättningen till samtalsbehandlare har försämrat stockholmarnas tillgänglighet till första linjens psykiatri. Medan det S-ledda styret sviker vill Liberalerna ta ansvar och stärka hälso- och sjukvårdens förmåga att möta den ökande psykiska ohälsan i samhället. Genom att investera i första linjens psykiatri skulle vi stärka både individers välmående och folkhälsan.

 

Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Anna-Lena Johansson (L), ledamot i primärvårdsnämnden i Region Stockholm

Margareta Hamark (L), ersättare i primärvårdsnämnden i Region Stockholm