Se alla
EU-valet 2024

Tillsammans för Europa

Europa befinner sig i krig, och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har på kort tid förändrat läget i världen. De globala motsättningarna ökar i takt med att auktoritära regimer växer sig starkare. Ett isolerat Ryssland, ett aggressivt Kina och ett allt mer inåtvänt USA skapar globala spänningar.

Prisökningarna i krigets spår förvärrar situationen för människor världen över. Liberala värden som frihandel och globalisering, som skapat välstånd och positiv utveckling under flera årtionden, ifrågasätts till förmån för protektionism och stora offentliga ingrepp i ekonomin. Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge. 

Samtidigt har EU-samarbetet på senare tid visat upp sina bästa sidor, och tagit steg framåt som tidigare ansågs helt omöjliga. Tillsammans såg vi till att förse Europa och andra delar av världen med vaccin mot Covid-19. Tillsammans agerade EU-länderna med kraft för att mildra de ekonomiska följderna av pandemin.

Tillsammans har EU fått på plats världens mest ambitiösa politik för att stoppa koldioxidutsläppen och skydda miljön. Och det senaste året har EU samfällt markerat mot det ryska anfallskriget genom skarpa sanktioner mot Ryssland och ett helhjärtat stöd till Ukraina, både ekonomiskt, politiskt och militärt. Vad vi nu ser är en renässans för det europeiska fredsprojektet. 

I denna osäkra och oroliga tid har EU ett uppdrag som är det i särklass viktigaste: att hålla ihop mot diktatur, krig och förtryck, samtidigt som vi slår vakt om frihet, demokrati och rättsstaten. Vår europeiska sammanhållning är vårt starkaste vapen mot Putins Ryssland. Det är bara när vi i EU håller samman kring liberala värden som Europa kan vara en stark och pådrivande kraft i världen. Ett splittrat EU omöjliggör den uppgiften.

Liberalerna vill se en reformagenda för Europa, som gör att vi kan fortsätta att hantera de stora utmaningarna gemensamt. Det handlar om att fortsätta stötta Ukraina mot Putins krigsmaskin och på vägen mot EU-medlemskap och att säkra omställningen till en fossilfri och växande ekonomi som är öppen mot omvärlden.

Det handlar om att öka säkerheten i vårt närområde, stärka kampen mot den organiserade brottsligheten, hantera migrationen och värna vår natur – områden där tätare EU-samarbete kan bidra till att lösa de samhällsproblem vi har i Sverige.

Ska vi lyckas med detta behöver EU förändras, så att skattepengar används på bästa möjliga sätt, att det blir enklare att fatta beslut och att EU får större muskler på vissa områden. Och ska Sverige dra full nytta av EU-medlemskapet krävs att vi är med fullt ut i samarbetet och inför euron som valuta. 

Det här är trots allt inga självklara uppfattningar i EU idag. Högerpopulistiska krafter vill istället gå en annan väg och montera ner Europasamarbetet, vissa vill att vårt land minskar sitt engagemang i unionen. Det vore oerhört farligt för Sverige, för vår ekonomi och vår säkerhet. För Liberalerna är ett starkare och fördjupat EU vägen framåt, för Sveriges och Europas skull.

Andra viktiga EU-frågor