Se alla

Tillgängligheten till abort riskerar att kraftigt försämras i Stockholm

Tisdag 23 april 2024

I Stockholm sker omkring 10 000 aborter per år. Nu riskerar tillgängligheten till abort att kraftigt minska i Stockholm när 40 procent av abortvården försvinner. Under dagens regionfullmäktige i Stockholm kommer Liberalerna att kräva svar från Vänsterstyret för hur tillgängligheten till abort ska garanteras för alla kvinnor som bor i Stockholm.

– På Liberalernas initiativ kommer rätten till abort skrivas in i Sveriges grundlag. Samtidigt i Region Stockholm kommer abortvården kraftigt att begränsas. Det är en oerhört oroväckande utveckling som kan påverka kvinnors möjlighet till abort, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd i Stockholm.

I april blev det känt att Aleris drar sig ur det reviderade vårdvalet specialiserad gynekologi. Under 2023 genomförde de 1 772 aborter. I början av året sade Region Stockholm också upp avtalet med gynekologikliniken Elvira Care. Det var ett helt riktigt beslut som Liberalerna också står bakom eftersom det framkommit brister hos den privata vårdnadsgivaren. Elvira Care stod under 2023 för 1 909 av de genomförda aborterna.

Tillsammans utgör de två vårdgivarna ungefär 40 procent av den vård som utför aborter i Region Stockholm. När vänsterstyret nu reviderar vårdvalet specialiserad gynekologi och avstår från att höja ersättningen finns risk att privata vårdgivare tvingas att stänga ned sina mottagningar.

– Det räcker inte med att aborträtten skrivs in i Sveriges grundlag om det inte finns en tillgänglig sjukvård som garanterar den. Det är upp till Socialdemokraterna att svara på frågan var dessa knappt 4 000 aborter nu ska utföras. I grunden handlar detta om kvinnors rätt till trygg och säker vård, avslutar Amelie Tarschys Ingre.

Fakta

  • Vårdval specialiserad gynekologi infördes år 2012.
  • Vårdvalet omfattar utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av patienter med gynekologiska sjukdomstillstånd och besvär som inte kräver akutsjukhusens resurser eller kan utföras av primärvården.
  • Den 13 mars antog avtalsutskottet revideringar av vårdval specialiserad gynekologi som innebar att ersättningen inte räknas upp, trots ökade kostnader.
  • Det uttalade syftet till revideringen är att styra mot större mottagningar, säkerställa kompetensförsörjning, minska medicinskt omotiverad vård.
  • Revideringen beräknas spara in 20 miljoner på den gynekologiska vården.