Se alla
Kärriärsmöjligheter för sjuksköterskor

Systematiska åtgärder mot högt blodtryck

Interpellation av Pär Hommerberg (L) om systematiska åtgärder mot högt blodtryck

Tisdag 18 februari 2025

Det har kommit en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) som visar att högt blodtryck är ett av de största folkhälsoproblemen i Stockholms län. Det höga blodtrycket ligger bakom nästan 18 procent av alla dödsfall i regionen. Högt blodtryck är en betydande riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke, typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom. För att rädda liv och minska risken för allvarliga hälsoproblem är en tidig upptäckt och behandling av högt blodtryck helt avgörande.

Vi vet att bland personer över 50 år beräknas tre av tio ha högt blodtryck och risken ökar med stigande ålder. Den som har ohälsosamma levnadsvanor, är överviktig eller har någon annan kardiometabol sjukdom tillhör en riskgrupp.

Rapporten visar att en fjärdedel av personer i riskgrupper fortfarande inte har screenats för högt blodtryck fem år senare, trots besök på vårdcentralen. Ytterligare 13 procent har inte besökt vårdcentralen alls under denna period. De som har ett högt blodtryck har oftast inte några kännbara symtom. Rapporten föreslår att fler får sitt blodtryck kontrollerat under ett vårdbesök.
Stödsystem som indikerar när blodtrycksvärden saknas i journalen skulle kunna vara till hjälp, särskilt för att underlätta screening hos riskgrupper. Ett riktmärke skulle kunna vara att alla över 50 år utan känd hypertoni screenas minst vart femte år, om de besöker vårdcentralen.

Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:

  1. Anser du att det, utöver utökade resurser, behöver tas fram nya arbetssätt och strategier för att systematiskt mäta blodtryck i förebyggande syfte?

Pär Hommerberg
Liberalerna