Socialdemokraterna hotar stockholmarnas vård
Tänker Strandhäll och Ullberg stänga S:t Görans sjukhus?
Tisdag 14 augusti 2018
Liberalernas Anna Starbrink oroas över hotet mot en stor del av vården i Sverige och Stockholm. Hon kräver svar av Socialdemokraternas Annika Strandhäll och Erika Ullberg om framtiden för 1/3 av stockholmarnas vård – och om de kommer stänga Capio S:t Görans sjukhus.
– Stopplagar mot privata vårdgivare kommer göra det svårare för patienterna att få vård i tid. Socialdemokraternas förslag om att stoppa privata vårdcentraler och införa nya stopplagar hotar en stor del av vården – inte minst i Stockholmsregionen. Regeringspartiet förbiser helt och hållet patienternas behov av vård i tid, och vilja att kunna välja vård liksom medarbetarnas vilja att själva välja arbetsgivare eller själva utforma en verksamhet utifrån de behov de ser. Jag vill ha svar av Socialdemokraternas Annika Strandhäll och Erika Ullberg om framtiden för 1/3 av stockholmarnas vård – och om de kommer stänga Capio S:t Görans sjukhus.
Det säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och Liberalernas talesperson i sjukvårdsfrågor, med anledning av dagens utspel från Socialdemokraterna mot privata vårdföretag. Avtalet för Capio S:t Görans sjukhus kommer upp för politiskt beslut nästa mandatperiod.
– Över hälften av Stockholms vårdcentraler drivs i privat regi. Våra vårdval har gett stockholmarna de kortaste väntetiderna till specialistvård. S:t Göran sjukhus är ett av Sveriges mest välfungerande med nöjdare patienter, nöjdare personal – och minst lika hög vårdkvalitet som andra sjukhus. Allt detta hotas av Socialdemokraternas politik, understryker Anna Starbrink (L).
– Vi måste lita på vårdprofessionerna att bedöma vårdbehov, och vi måste värna patienternas frihet att välja. Istället för att som Socialdemokraterna ransonera vården går Liberalerna till val på att göra de privata alternativen tillgängliga för fler. S vill gärna få de privata alternativen att framstå som en vård för några få, men så är det inte. Det handlar om barnhälsovård, rehabilitering och avancerad sjukvård i hemmet. Det är inte ett problem att patienter har ett stort vårdutbud och att de kan få välja läkare och mottagning, säger Anna Starbrink (L).