Riv gränserna för äldrevården
Ge alla årsrika en god, sammanhållen och trygg vård
Tisdag 17 april 2018
Tiotals vårdkontakter, många nya ansikten och mycket ”spring” hemma: Vardagen för äldre i vården kan vara komplex och förvirrande. Liberalerna vill genomföra en genomgripande reform som ska ge äldre en sammanhållen vård. Med Vårdval senior och fast husläkare ska alla äldre ha frihet att välja vård. För att förverkliga reformen fullt ut krävs både landstingets och kommunernas medverkan.
– Våra årsrika medborgare är vårdens vanligaste patienter men vi är alldeles för dåliga på att ge dem en vård som håller ihop. Det är inte de äldre som ska behöva samordna vården med tiotals vårdkontakter, det är vården som ska samordnas för de äldre. Därför föreslår vi ett gemensamt Vårdval senior för både sjukvård och kommunal omsorg, där den äldre kan välja en vårdgivare de har förtroende för. Jag hoppas att många kommuner vill medverka – att riva gränsen mellan kommun och landsting för de äldres skull blir en valfråga för oss, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd och Liberalernas nationella talesperson i sjukvårdsfrågor.
– Glappet mellan kommunernas omsorg och landstingets sjukvård är för stort i dag – och inom vården finns glapp mellan olika aktörer. Med Vårdval senior ska det inte spela någon roll om du som äldre behöver hemtjänst, hemsjukvård, geriatrik, rehabilitering eller avancerad sjukvård i hemmet – allt ska hänga ihop, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna, och ledamot i landstingets äldreberedning.
– Många äldre saknar i dag en fast vårdkontakt. Alltför många äldre åker in och ut på sjukhus eller snurrar runt mellan olika slags specialistvård utan att någon tar ett helhetsansvar. Med en fast husläkare, som man får välja själv, skulle man få en namngiven vårdkontakt som också fungerar som en samordnare i vården. Framtidens hälso- och sjukvård måste bygga på en stark primärvård. Liberalernas förslag om en fastläkarreform är allra viktigast för äldre multisjuka och andra med flera sjukdomar, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd på Lidingö och vice ordförande i landstingets utskott för framtidens hälso- och sjukvård.
Trygg, sammanhållen vård för äldre – ett liberalt förslag för kommun & landsting
Vårdval senior: ett gemensamt och sammanhållet vård och omsorgsutbud för länets äldre invånare
Seniorvården ska ansvara för sammanhållningen, utan att göra avkall på valfriheten. En person som behöver äldreomsorg och/eller exempelvis geriatrisk vård erbjuds automatiskt att välja ett sammanhållet paket av vård och omsorg som kan omfatta:
- Avancerad sjukvård i hemmet
- Primärvårdsrehab/hemsjukvård
- Geriatrik
- Palliativ vård
- Kommunal äldreomsorg
Insatsernas sätt sedan in utifrån de aktuella behoven. Utbudet kan utformas inom en och samma vård- och omsorgsgivare, eller länkas samman genom nätverk av mindre aktörer för att möta invånarnas önskemål och behov.
Reformen bygger på kommunernas medverkan för att kunna förverkligas fullt ut. Reformen kommer därför kunna genomföras stegvis i de kommuner som önskar delta. Liberalerna Stockholms län har antagit ett välfärdspolitiskt program som anger att ”landstinget och länets kommuner ska samarbeta för att eftersträva gemensamma lösningar för ökad valfrihet i vård och omsorg, exempelvis för äldre.”
Fast husläkare: Viktigast för äldre med komplexa vårdbehov
Alla människor ska ha rätt till en egen, namngiven, fast husläkare. För den som har stora behov med många inblandade vårdgivare ska husläkaren fungera som en samordnare.
Primärvården organiseras utifrån de fasta husläkarna och rustas att ta ett större ansvar för att möta och behandla fler vårdbehov än i dag. Patienten väljer sin fasta husläkare. Den fasta husläkaren har när det är aktuellt samordning med vårdgivaren inom Vårdval Senior.
Även andra specialister än allmänläkare ska kunna vara fasta husläkare, för äldre med många sjukdomar kanske en geriatriker är att föredra. Det kan då kombineras med Vårdval Senior.