
Region Stockholms insatser för att motverka ungdomars användande av det vita snuset
Interpellation av Pär Hommerberg (L) om Region Stockholms insatser för att motverka ungdomars användande av det vita snuset.
Tisdag 26 mars 2024
I Folkhälsorapporten från 2023 framgår det att under de senaste åren har ett stort antal nya nikotinprodukter kommit ut på marknaden, en av dem är det vita snuset. Det vita snuset är ett smaksatt snus som marknadsförs som tobaksfritt, ”godare och fräschare”. Men snuset innehåller höga doser av nikotin, en beroendeframkallande substans som utvinns ur tobaksplantan. Vitt snus marknadsförs ofta som en ganska harmlös nikotinprodukt, men det kan det innehålla så mycket som 150 milligram nikotin per gram snus, att jämföra med brunt snus som generellt innehåller 7–8 milligram nikotin.
I augusti 2022 blev det olagligt att sälja det vita snuset till personer under 18 år. Trots den nya lagen ökar snusanvändningen explosionsartat bland unga.
Data från Stockholmsenkäten 2022 visar att snusandet har ökat kraftigt bland ungdomar under de senaste åren, främst bland flickor. Elva procent av eleverna i årskurs 9 och 22 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 uppger att de snusar dagligen eller ibland. Bland flickor i årskurs 9 har andelen ökat från en procent år 2018 till tio procent år 2022 och i gymnasiets årskurs 2 från två till 19 procent. Nästan alla som snusar uppger att de använder vitt snus.
Forskning visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet, vilket är förknippat med ökad risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Det är inte heller helt klarlagt hur de oerhört stora nikotindoser som det vita snuset ofta innehåller, påverkar unga människor. Det finns stora hälsovinster i att avstå från alla produkter som innehåller nikotin, oavsett förpackning eller smak.
Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:
- Vad avser du göra för att öka och sprida kunskapen om det vita snuset och dess hälsoeffekter hos den yngre målgruppen?
Pär Hommerberg
Liberalerna