
Region Stockholms arbete för att förebygga högt blodtryck
Interpellation av Pär Hommerberg (L) om Region Stockholms arbete för att förebygga högt blodtryck
Torsdag 4 maj 2023
Högt blodtryck är en folksjukdom som bidrar till 18 procent av dödsfallen i Stockholms län. Tyvärr är det svårt att upptäcka eftersom det ofta inte ger några symtom. Om blodtrycket överstiger 140/90 anses det vara för högt (hypertoni). Eftersom blodtrycket ökar med åldern kommer de flesta av oss att drabbas av högt blodtryck. Detta ökar risken för allvarliga hälsoproblem som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njursvikt. Att ha högt blodtryck är den främsta riskfaktorn för att dö i förtid eftersom det sliter på kärlen och hjärtat.
I Stockholms län är andelen med högt blodtryck dubbelt så stor för personer mellan 70–78 år jämfört med personer mellan 50–59 år. Trots att 34–42 procent av befolkningen i länet uppskattas ha högt blodtryck, saknar många en formell diagnos. Dessutom har endast hälften av de som fått en diagnos sitt blodtryck under kontroll. Vidare kan vi se att en av tio personer som är 50 år eller äldre, och som besökt vårdcentraler i Region Stockholms regi minst tre gånger mellan åren 2015–2021, inte fått sitt blodtryck mätt.
Endast 38 procent av personerna med tidigare diagnostiserad högt blodtryck som besökte Region Stockholms vårdcentraler mellan 2016–2021 hade lyckats sänka sitt blodtryck till önskvärd nivå. En bidragande faktor till detta är att patienter ofta slutar ta sina läkemedel. Livsstilsförändringar är en viktig del av behandlingen av högt blodtryck och kan sänka blodtrycket. Dock kan effekten av dessa förändringar bli kortvarig eftersom de ofta inte blir permanenta. För att få bra behandlingsresultat är det viktigt att patienterna fortsätter att ta sina läkemedel och genomgår regelbunden uppföljning, minst en gång per år.
Även om personer med högt blodtryck har möjlighet att själva ta kontroll över sina värden genom ändrad livsstil, då det finns samband mellan högt blodtryck och exempelvis ohälsosam kost, övervikt, fysisk inaktivitet och alkoholkonsumtion, behöver många också stöd från samhället. Genom att tidigt upptäcka högt blodtryck och erbjuda behandling kan Region Stockholm ge personer det stöd som krävs för att få ner värdena. På så sätt kan regionen effektivt bidra till en bättre folkhälsa i länet.
Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:
- Vad avser du göra för att minska den förtida död som högt blodtryck innebär?
- Uppskattningsvis 34–42 procent av de i regionen som har högt blodtryck saknar diagnos. Hur kan dessa siffror förbättras för att vi på sikt ska kunna nå en nollvision?
Pär Hommerberg
Liberalerna