Se alla
Krig, konflikter och fattigdom har genom historien lett till att människor söker sig till andra platser där möjligheterna till ett drägligt liv ter sig bättre

Personalbesparingar inom BUP

Interpellation av Jesper Svensson (L) om personalbesparingar inom BUP

Torsdag 8 februari 2024

Det är uppenbart hur vänsterstyrets politiska inriktning för Region Stockholm börjar ta form. Utöver ideologiskt motiverade inskränkningar i valfriheten inom hälso- och sjukvården går Region Stockholm med ett miljardunderskott. Det är första gången sedan 2006 som Region Stockholm – även då styrt av Socialdemokraterna – redovisar röda siffror. Röda siffror som nu börjar ge avtryck ute i verksamheterna. Det gäller inte minst Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som inrymmer BUP Stockholm och följaktligen den största delen av barn- och ungdomspsykiatrin länet.

I början av året gick det att läsa om den så kallade ”banangate” och indragna fruktkorgar för SLSO:s medarbetare inom närsjukvården. Därtill lyftes även de stora begränsningarna avseende medarbetarnas möjligheter till fortbildning. Allt detta går att härleda till SLSO:s verksamhetsplan för 2024 som stadgar ett effektiviseringskrav på två procent, motsvarande 295 miljoner kronor under 2024. Men vad som inte har uppmärksammats i tillräcklig hög utsträckning är den stora restriktivitet som råder kring nyanställningar inom SLSO och i slutändan BUP Stockholm.

Sedan några år tillbaka gäller anställningsstopp för administrativ personal. Men i ovannämnda verksamhetsplan för SLSO stadgas särskilda dispensförfaranden och stärkta uppföljningar för samtliga yrkesgrupper (förutom sjuksköterskor i heldygnsvård). I enlighet med den information som Liberalerna har nåtts av innebär även detta krav ett anställningsstopp i praktiken. Till exempel kan det röra sig om avslutade visstidsanställningar, det vill säga provanställningar, som innebär att en medarbetare påbörjat en tjänst men får den avslutad efter ett antal månader.

Med andra ord påverkas BUP Stockholms möjligheter till att nyanställa bristyrken såsom psykiatriker och psykologer. Men det stannar inte där: stor restriktivt uppges även gälla kring alltifrån extern utbildning och handledning till externa konferenser, tjänsteresor och övernattningar. Parallellt som arbetsmiljön försämras riskerar BUP Stockholm bli en mindre attraktiv arbetsplats. Mot bakgrund av vänsterstyrets uttryckliga mål om att SLSO – inklusive BUP Stockholm – ska öka sin vårdproduktion i egen regi, så blir dessa åtgärder särskilt oroväckande. I slutändan riskerar patienterna att drabbas av ytterligare längre vårdköer.

Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:

  1. Hur påverkas BUP Stockholms arbetsmiljö av de olika åtgärderna som vidtas med anledning av effektiviseringskravet? Svaret bör inkludera en analys om både nuläget och framtiden.
  2. Hur påverkas BUP Stockholms kompetensförsörjning och tillgänglighet av den stora restriktivitet som råder kring
    nyanställningar? Svaret bör inkludera en analys om både nuläget och framtiden.

Jesper Svensson
Liberalerna

Här kan du ta del av svaret.