
Om nedläggningen av beroendeakuten vid Mariatorget
Interpellation av Amelie Tarschys Ingre (L) om nedläggningen av beroendeakuten vid Mariatorget
Tisdag 23 april 2024
Varje individ har rätt till bästa möjliga hälsa. Det gäller även människor med allra sämst förutsättningar. Människor med missbruk och beroende är en särskilt utsatt och glömd grupp i samhället. Under de senaste mandatperioderna har Liberalerna drivit på för att utveckla beroendevården i Region Stockholm. En stor del av dagens struktur och organisation inom beroendevården är ett resultat en liberal och målmedveten politik.
Liberalerna ser därför med stor oro på vänsterstyrets nya politiska inriktning för beroendevården i Region Stockholm. I likhet med andra vårdområden berörs beroendevården av stora omstruktureringar som i regel präglas av en centraliseringstanke och ideologiska skygglappar. Gemensamt för samtliga av vänsterstyrets beslut är att de inte har föregåtts av en ordentlig konsekvensanalys, vilket drabbar både patienter och vårdpersonal på ett negativt sätt. Ett av det tydligaste exemplet på detta synsätt är nedläggningen av beroendeakuten vid Mariatorget.
Beroendeakuten vid Mariatorget – idag belägen på Maria sjukhus – har funnits på Södermalm sedan 1960-talet. Idag drivs verksamheten av den privata vårdgivaren Prima Maria som är en välfungerande verksamhet med ett brett kontaktnät i området. Av särskild stor vikt är det upparbetade samarbetet med socialtjänsten och andra mottagningar i närheten. Till årsskiftet läggs dock beroendeakuten ned. Det innebär att beroendeakutens 30 vårdplatser förvinner som dagligen tar emot 20–30 patienter med svår beroendeproblematik. Dessutom mister 50 fastanställda och 60 timanställda sina jobb. I enlighet med vänsterstyrets beslut ska all akut- och slutenvård i stället centreras till Beroendecentrum Stockholm vid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen.
Under våren har flera artiklar skildrat både patienters och vårdpersonals oro för konsekvenserna av nedläggningen. Det gäller alltifrån en försämrad vård och patientsäkerhet till ett ökat patientflöde till andra akutmottagningar och följaktligen ytterligare belastning på akutsjukhusen. Extra anmärkningsvärt är dock intervjun med regionrådet Sandra Ivanovic Rubin (MP) i lokaltidningen Mitt i från den 1 mars i år (Rödgröna styret om stängningen av Prima Maria: ”Inte en besparing”, 1/3 2024). I slutet av nämnda artikel fastställs att Beroendecentrum Stockholm vid S:t Görans sjukhus tar över hela ansvaret från och med den 1 januari 2025, men att det inte är bestämt hur många vårdplatser som ska tillkomma. I en intervju med Läkartidningen från samma dag (Anrik beroendeakut i Stockholm läggs ned – framtida vården oviss, 1/3 2024) kan regionrådet inte svara på vilken kapacitet – både i form av vårdplatser och mängden vårdpersonal – som kommer att finnas vid årsskiftet.
Med anledning av det ovan vill jag ställa följande frågor till ansvarigt regionråd:
- Hur många vårdplatser ska tillkomma på Beroendecentrum Stockholm vid S:t Görans sjukhus?
- Kommer kapaciteten vara densamma som idag när Beroendecentrum Stockholm vid S:t Görans sjukhus tar över ansvaret vid årsskiftet?
- Vilka är riskerna med att centrera all akut beroendevård till en och samma plats?
- Hur har dialogen inför och efter beslutet varit med vårdpersonalen på Prima Maria och var ska de ta vägen efter nedläggningen av beroendeakuten vid Mariatorget?
Amelie Tarschys Ingre
Liberalerna