
Öka tillgängligheten till läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO)
Interpellation av Anna Horn (L) om att öka tillgängligheten till läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO)
Torsdag 4 maj 2023
Varje individ, även den med allra sämst förutsättningar, har rätt att ges chans till en så god hälsa som möjligt. För Liberalerna är det således angeläget att lyfta de grupper som finns i det glömda Sverige. Personer som är beroende av opioder, till exempel heroin, tillhör tyvärr en sådan grupp. Med Sveriges höga narkotikarelaterade dödlighet blir det därför av extra stor vikt att se till denna patientgrupps behov.
I Sverige finns läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO). LARO kombinerar medicinsk behandling med samtal, stöd och rådgivning, och har ett starkt vetenskapligt stöd, inte minst vad gäller goda effekter för minskad dödlighet och förbättrad livskvalitet. Av dessa skäl har LARO hög prioritet i enlighet med de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende.
Samsjuklighetsutredningens delbetänkande stadgar dock att de befintliga föreskrifterna och riktlinjerna på området inte tillämpas eller efterlevs tillräckligt väl. Därtill brister dimensioneringen av LARO i landet. Även om det inte finns exakta uppgifter om hur många personer som är i behov av LARO, så går det att konstatera att antalet som får sådan behandling är betydligt lägre i Sverige än i exempelvis Danmark och Norge. Slutsatsen blir således att personer med opioidberoende inte får vård i tillräcklig omfattning i Sverige.
De regionala skillnaderna – både vad avser tillgången och utformningen av beroendevården – är dock stora. Samsjuklighetsberedningens ovannämnda delbetänkande nämner en variation från 2,5 patienter (Region Kronoberg) till omkring 10 patienter (Region Västernorrland och Region Gotland) per 10 000 invånare. Region Skåne sticker dock ut; utöver en stor mängd mottagningar är motsvarande antal 20 patienter per 10 000 invånare. Ingen annanstans i landet finns alltså en lika god tillgänglighet till LARO. Anledningen till detta är att Region Skåne – som enda region – har infört vårdval för LARO. Sedan vårdvalets införande 2013 fram till 2017 ökade antalet patienter i behandling med över 50 procent, vilket har fortsatt även därefter. Vidare har andelen som avbryter behandlingen minskat betydligt sedan vårdvalets införande.
I Region Stockholm råder Sveriges största valfrihet för patienter och således landets bästa tillgänglighet till vård. Det gäller dock inte inom den specialiserade beroendevården, närmare bestämt LARO. Visserligen fungerar LARO i Region Stockholm bra för de patienter som är under sådan behandling, men i enlighet med det ovansagda får personer med opioidberoende i alldeles för liten utsträckning vård.
I Liberalernas förslag till budget för 2023 stadgas därför att LARO ska utvecklas avseende räckvidd, tillgänglighet och valfrihet. Någon motsvarande ambition finns dock inte i vänsterstyrets budget för 2023; i stället inskränks patienters valfrihet och egenmakt genom den s.k. omställningsplanen för vårdval.
Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:
- Vilka åtgärder avser du att vidta för att fler personer med opioidberoende ska få tillgång till LARO i Region Stockholm?
Anna Horn
Liberalerna