Se alla

Nedläggningar av vårdverksamheter och dess påverkan på personalen

Interpellation av Amelie Tarschys Ingre (L) om nedläggningar av vårdverksamheter och dess påverkan på personalen

Tisdag 10 september 2024

Sedan vänsterstyret tillträdde efter valet 2022 har en rad beslut fattats som har tvingat många vårdgivare runt om i länet att lägga ned sina verksamheter. Detta har drabbat både patienterna, som nu möter längre kötider och sämre tillgänglighet, och vårdpersonalen, som förlorar sina arbeten och sin trygghet.

När vård tas tillbaka i egen regi står den redan hårt pressade personalen inom den regiondrivna vården inför ännu större utmaningar. Detta bekräftas bland annat i den senaste medarbetarenkäten, som konstaterar att en majoritet av vårdpersonalen redan upplever stress, utmattning och bristande möjlighet till återhämtning under arbetspassen. Att lägga ned väl fungerande privata vårdverksamheter och öka belastningen på den regiondriva vården riskerar att leda till en ännu mer ansträngd situation för personalen och därmed äventyra patientsäkerheten.

Region Stockholm har en skyldighet att leverera god och tillgänglig vård till sina invånare. För att klara detta måste regionen kunna rekrytera och behålla kompetent vårdpersonal. Detta kräver trygga arbetsförhållanden, rimlig arbetsbelastning och en arbetsmiljö där personalen känner sig värderad och hörd. Att minska personalens möjlighet att välja arbetsgivare riskerar att driva bort kompetent vårdpersonal till andra regioner eller sektorer. I en tid då det redan råder stor personalbrist inom vården är det viktigt att ta vara på den personal vi har, både inom och utanför regional regi.

När vänsterstyret presenterade omställningsplanen uppgav de att arbetet skulle ske “stegvis och i dialog med professionen och vårdgivare”. Trots detta har media rapporterat att vårdgivare och personal fått besked om beslut som rör deras verksamhet utan föregående dialog eller förberedelse, ibland via media.

Ett skäl till att Stockholm haft korta vårdköer är att vi haft många utförare. För att kunna möta vårdköerna, den demografiska utvecklingen och säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning krävs det att Region Stockholm värderar vårdpersonalen, oavsett var de arbetar. Att lägga ned fungerande fristående vårdverksamheter med nöjd personal är inte en bra väg framåt. Region Stockholm behöver använda mer morot och mindre piska i sitt arbete för att behålla och rekrytera personal.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till ansvarigt regionråd:

  1. Vilka åtgärder avser du att vidta för att Region Stockholm ska kunna rekrytera den personal som blivit arbetslös på grund av omställningsplanen?
  2. Hur ser planen ut för att hantera den ökade belastningen på personalen när alltmer vård återtas i egen regi?
  3. Hur avser du att säkerställa patientsäkerheten i ljuset av den ökade belastningen på den regiondrivna vården?
  4. Hur bemöter du den oro som personalen uttryckt i samband med nedläggningarna av icke-regionala vårdverksamheter?
  5. Anser du att omställningsplanen har skett stegvis och i dialog med professionen och vårdgivare?

Amelie Tarschys Ingre
Liberalerna

Här kan du ta del av svaret.