
Närvaro av akademin i regionala stadskärnor
Interpellation av Mathias Lindow (L) om närvaro av akademin i regionala stadskärnor
Torsdag 8 februari 2024
Region Stockholm ska bli Europas mest attraktiva storstadsregion och RUFS 2050 lyfter fram regionala stadskärnor som avgörande för att Stockholm skall nå målet. Regionala stadskärnor gör det möjligt för fler bostäder, arbetsplatser, ökad kommersiell och offentlig service att lokaliseras utanför den centrala stadskärnan samtidigt som regionens invånare och besökare får bättre tillgänglighet till arbetsplatser, utbildning och service. De regionala stadskärnorna lägger grunden till en ekonomiskt, klimatmässigt och socialt hållbar region.
Skall utvecklingen av de regionala stadskärnorna lyckas behövs ett aktivt arbete med andra aktörer för att samordna näringslivs- och innovationspolitiska initiativ liksom högskole- och forskningspolitiska insatser. Som en del av det regionala utvecklingsarbetet skall regionen ta fram handlingsplaner för de regionala stadskärnorna samt ta fram arbetsformer för nära dialoger med kommuner och andra aktörer på både lokal och nationell nivå.
De regionala stadskärnorna Kista och Södertälje huserar några för Stockholmsregionens och Sverige viktiga teknikkluster. Tillgången till en bred rekryteringsbas och god kompetensförsörjning är avgörande för att verksamheter och näringsliv i Stockholm skall kunna bibehålla sin konkurrenskraft. Det förutsätter goda miljöer för utbildning och forskning, inte minst för att kunna attrahera unga, studenter och talanger till kunskapsintensiva branscher.
Under 2023 meddelade KTH att deras verksamheter på Campus Kista och Campus Södertälje skall avvecklas och bl.a. flyttas till KTH Campus på Valhallavägen i centrala Stockholm. Det är något Liberalerna beklagar eftersom det motverkar utvecklingen av regionala stadskärnor och det långsiktiga arbetet mot en livskraftig, dynamisk och attraktiv region.
Närhet till högskolor och akademi liksom lokal samverkan gör att fler i närområdet söker sig till utbildningarna men vi riskerar nu se färre sökanden till viktiga framtidsbranscher när Kista och Södertälje blir av med viktiga offentliga verksamheter inom utbildning och forskning. Det innebär också att företag med anknytning till utbildning, forskning och KTH:s verksamheter riskerar att flytta till annan plats, vilket vore mycket olyckligt för det lokala näringslivet och boendena i Kista och Södertälje. Det sociala hållbarhetsarbetet och arbetet för att minska inomregionala skillnader försvåras när viktiga samhällsinstitutioner i närområdet försvinner. Liberalerna är djupt oroade för konsekvenserna av KTH:s flytt från Kista och Södertälje.
Jag vill med anledning av det ovan ställa följande frågor till regionrådet:
- Hur fortskrider arbetet med handlingsplanerna för de regionala stadskärnorna och när förväntas dessa vara klara?
- Hur säkerställs en god dialog mellan region, kommuner, den statliga nivån och andra aktörer vad gäller utvecklingen av regionala stadskärnor, inklusive frågor om utbildning, forskning, näringsliv och kompetensförsörjning?
- Hur har regionen agerat i processen kring KTH:s beslut om att avveckla Campus Kista och Campus Södertälje?
- Vilka förutsättningar finns att locka nya aktörer till Kista och Södertälje inom utbildning, forskning och kompetensförsörjning
efter att KTH flyttar?
Mathias Lindow
Liberalerna