Se alla
Malin Danielsson

Malin Danielsson

Riksdagsledamot

Kontaktuppgifter

Vem är du? Berätta lite om din bakgrund.
Liberal, feminist och mamma. Född och uppvuxen i Halmstad. Huddingebo sedan 20 år tillbaka. Obotlig optimist som bryr mig om de som inte har samma frihet och möjligheter som jag har.

Vilka yrken har du provat på?
Servitris, städare, kanslichef, kommunikatör, kommunalråd och många fler.

Varför engagerade du dig politiskt?
Jag har alltid varit engagerad men tog klivet och blev medlem i Liberalerna när jag väntade mitt första barn eftersom jag vill vara med och påverka så att han och alla andra barn skulle få en bra skolgång.

Hur ska vi göra för att Sverige ska bli möjligheternas land?
Människor som känner frihet och framtidstro skapar sina egna möjligheter. Vi måste frigöra den kraften hos fler genom bra utbildning, möjlighet att börja om när man förlorat jobbet eller något annat gått snett och ett politiskt ledarskap som visar att klimatkrisen går att lösa och att framtiden alltid är ljusare.

Vilka frågor kommer du att driva inför valet 2022?
Två saker gör mig förbannad. Barn och unga som inte får en ärlig chans i livet för att skolan inte fungerar och att många kvinnor utsätts för våld i sina egna hem.

Alla ska få det stöd som krävs för att klara skolan och elever som har lätt för sig ska få utmaningar så att de känner att de lär sig något. Fler små undervisningsgrupper, spetsklasser och skickliga lärare som får fokusera på undervisningen behövs.

Ett läromedelslyft behövs. Det är orimligt att föräldrar inte kan stötta sina barn för att det på vissa skolor inte finns skolböcker som elever får ta med hem.

Det är män som slår som ska få sin frihet begränsad – inte kvinnor som utsätts. Fotboja på den som slår, högre straff för kvinnofridsbrott och genuspedagogik i skola/förskola för att förebygga destruktiva beteenden.

Varför tycker du att aborträtten bör grundlagsskyddas?
Det är lätt att ta rätten till abort för givet men vi ser hur den inskränks för många kvinnor världen över. Och det händer i även väl utvecklade demokratier. I USA, Norge och Polen har kvinnors rätt till att bestämma över sin egen kropp minskat rejält. I Sverige pratar abortmotståndare framförallt om samvetsfrihet, dvs att barnmorskor inte ska behöva utföra aborter. Men det är inget annat än vårdvägran.

Idag kan rätten till abort förändras med ett enkelt beslut i riksdagen. Aborträtten behöver skyddas bättre. Därför borde den grundlagsskyddas.

Kontaktuppgifter

...