
Kollektivtrafik och bostadsbyggande
Interpellation av Daniel Adborn (L) om kollektivtrafik och bostadsbyggande
Tisdag 18 juni 2024
Region Stockholms väg mot mer en tillgänglig, hållbar och konkurrenskraftig region innebär att kollektivtrafiken måste byggas ut. Den nya tunnelbanan inom ramen för 2013-års Stockholmsförhandling är den största satsningen på tunnelbanan sedan 60-talet. Projekten inom ramen för Sverigeförhandlingen 2017, såsom Spårväg Syd och Roslagsbanan till City, kommer alla kunna bidra till en växande och hållbar region.
Ny kollektivtrafik både möjliggör och förutsätter bostadsbyggande. Stockholmsförhandlingen och Sverigeförhandlingen skulle kunna vara goda exempel på hur samverkan mellan region, kommuner och staten kan minska Stockholms skriande behov av nya bostäder. Förutom en medfinansiering av tunnelbanan medverkar kommunerna genom att bygga 130 500 utlovade bostäder. Men när vi nu ser hur kommuner runt om i länet senarelägger, pausar eller till och avbryter bostadsprojekt och byggnationer är det djupt illavarslande.
Avbrutna bostadsprojekt kommer förutom färre bostäder innebära att de samhällsekonomiska kalkylerna för utbyggd kollektivtrafik försämras. Region Stockholm riskerar att sitta med Svarte Petter när det prognosticerade resandeunderlaget minskar och färre resenärer innebär sämre intäkter. Avbrutna bostadsprojekt och byggnationer kopplat till kollektivtrafikprojekten innebär också förgävesinvesteringar och direkta kostnader för Region Stockholm. I slutänden går det ut över alla skattebetalare.
Brutna löften i Stockholms- och Sverigeförhandlingarna kommer heller inte öka parternas vilja att ingå nya avtal. Det är mycket olyckligt för de stockholmare som behöver en bostad, för regionens konkurrenskraft och attraktivitet och för arbetet mot en hållbar och transporteffektiv region.
Liberalerna vill se en ny huvudstadsförhandling för utbyggd kollektivtrafik och bostadsbyggande men det förutsätter att redan avtalade projekt och åtaganden fullföljs. Den temporära ekonomiska puckeln får inte vara en ursäkt för att sluta bygga bostäder eller strunta i att investera för framtiden. Detta kräver i stället politiskt ansvarstagande och handlingskraft.
Jag vill med anledning av det ovan ställa följande frågor till regionrådet:
- Vad är prognosen för antalet bostäder inom ramen för Stockholms- och Sverigeförhandlingarna relaterat till de kommunala bostadsåtagandena?
- Vad innebär de pausade och avbrutna kommunala bostadsbyggnationerna och byggprojekten inom ramen för Stockholms- och Sverigeförhandlingarna för Region Stockholm, på kort och på lång sikt?
- Vilken dialog förs med kommunerna inom ramen för Stockholms- och Sverigeförhandlingarna i syfte att motverka och hantera konsekvenserna av pausade eller avbrutna bostads- och byggprojekt?
- Vilka risker ser regionrådet för fler svikna kommunala bostadslöften och hur agerar regionrådet?
Daniel Adborn
Liberalerna