Se alla
Jämställdhet i förskolan

Köerna till neuropsykiatriska utredningar inom BUP

Interpellation av Jesper Svensson (L) om köerna till neuropsykiatriska utredningar inom BUP

Tisdag 12 december 2023

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är ett av hälso- och sjukvårdens stora problem. Det gäller för samtliga regioner, inte minst Region Stockholm.

Tidigare i år visade en granskning från P4 Stockholm att antalet barn och unga som söker hjälp hos BUP är fler än någonsin. Det gäller framför allt långa väntetider för neuropsykiatriska utredningar, där över 3 000 barn och unga väntar på en sådan utredning. I hundratals fall rör det sig om över ett års väntan, och i fyra fall var väntan mer än 541 dagar.

Nyligen publicerade patientnämnden i Region Stockholm en rapport om klagomål för neuropsykiatriska utredningar inom BUP. Under perioden 1 juni 2022 till 31 maj 2023 mottog patientnämndens förvaltning 40 ärenden på området. Det innebär en ökning med 80 procent jämfört med samma period föregående år, men även en tjugofaldig ökning jämfört med motsvarande period 2018–2019.

I enlighet med ovannämnda rapport från patientnämnden framkommer stor frustration och oro från vårdnadshavare. Det rör alltifrån vårdgivares bristande information och återkoppling till barnets skolgång och utveckling. I flertalet ärenden ifrågasätts värdet av den nyligen återinförda vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar (1 april 2023). Faktum är att många förmedlar en upplevelse av att vårdgivare inte vill hjälpa dem med remisser eller undersöka om det är kortare väntetid vid andra mottagningar. Det förekommer vid upprepade tillfällen att vårdnadshavare ställer sig frågande till varför remisser inte skickas till privata vårdgivare i högre utsträckning.

I frågan om att remittera till privata vårdgivare har Region Stockholm använt sig av Region Dalarnas avtal med externa aktörer. Dock löpte nämnda avtal ut i september, vilket betyder att Region Stockholm inte längre har möjlighet att nyttja externa aktörer för neuropsykiatriska utredningar. Av detta skäl är det positivt att psykiatriutskottet redan i våras beslutade om att genomföra en ramupphandling av externa utredare för 2024–2026 (HSN 2023-0462). Vänsterpartiet, vars stöd nuvarande styre för Region Stockholm vilar på, var det enda partiet som inte deltog i beslutet.

Även med beaktande av ovannämnda åtgärder är köerna till neuropsykiatriska utredningar inom BUP fortfarande långa. Faktum är att mycket talar för att köerna snarare kommer fortsätta att öka.

Med anledning av det ovan vill jag ställa följande fråga till ansvarigt regionråd:

  1. Vilka åtgärder vidtas för att förbättra tillgängligheten till neuropsykiatriska utredningar inom BUP?
  2. Hur kommer tillgängligheten till neuropsykiatriska utredningar inom BUP påverkas under tiden som Region Stockholm varken har ett avtal med Region Dalarna eller en ramupphandling rörande externa aktörer på området?
  3. Hur ser det långsiktiga arbetet ut med att möta den ökade efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar inom BUP och följaktligen dagens externa aktörers roll i att utöka kapaciteten?

Jesper Svensson
Liberalerna

Här kan du ta del av svaret.