Se alla
Tidiga insatser ger framtida hälsa

IVO:s granskning av mödrahälsovård

Interpellation av Amelie Tarschys Ingre (L) om IVO:s granskning av mödrahälsovård

Tisdag 18 februari 2025

Regeringen har gett inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppdraget att under 2023–2025 förstärka den nationella tillsynen av förlossningsvården och mödrahälsovården. Myndigheten är sedan tidigare klar med granskningen av landets samtliga förlossningskliniker och har just avslutat tillsynen av 18 vårdgivare inom mödrahälsovården. Av de mottagningar som IVO besökte uppvisade samtliga allvarliga brister. Mödrahälsovård bedrivs på barnmorskemottagningar. Två av de utvalda mottagningarna ligger i Stockholmsregionen.

Bristerna handlar bland annat om avsaknad av systematisk egenkontroll, otillräcklig kompetens för att utföra efterkontroll av bäckenbotten, och otillräcklig information gällande vård i samband med förlossningsskador. I kommunikationen från IVO framgår det att samtliga vårdgivare brustit inom följande områden:

  • Deras skyldighet att bedriva ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. (Exempelvis att det inte utförs riskanalyser
    och brister i både journalgranskning och avvikelsehantering).
  • Att uppfylla samtliga krav på god vård inom mödrahälsovården. (Exempelvis bristande samverkan när patienter lider av psykisk ohälsa, dålig efterföljsamhet av Socialstyrelsens rekommendationer kring tidig uppföljning samt undersökning av bäckenbotten vid efterkontrollen).
  • Att förse patienter med tillräcklig information om vart de ska vända sig för vård och behandling.

Därutöver brast en tredjedel av vårdgivarna i sin samverkan med socialtjänsten.

I Sverige finns det i dag cirka 560 verksamheter som bedriver mödrahälsovård. Trots det mindre urvalet bedömer IVO att bristerna är så pass allvarliga att det sänder en tydlig signal om att vårdformen behöver förbättras.

Liberalerna anser att IVO:s uppgifter är allvarliga. Vi har tidigare sett att mödrahälsovården i stockholmsregionen brister när det kommer till att omgående anmäla förlossningsskador och mot bakgrund av det ställt tydliga krav på att anmälningstiderna ska kortas. För att fånga upp och ge kvinnor med förlossningsskador snabb och tillräcklig hjälp vill vi också se ett särskilt program för förbättrad eftervård, som liknar det för graviditet inom mödravården.

Med anledning av det ovan vill jag ställa följande frågor till ansvarigt regionråd:

  1. Är du nöjd med mödrahälsovården i Region Stockholm?
  2. Anser du att krävs några åtgärder med anledning av det IVO har rapporterad? Om ja, vilka?

Amelie Tarschys Ingre
Liberalerna