En friskare vård
Sveriges nya folksjukdomar
Svensk sjukvård är framgångsrik. De medicinska resultaten är i världsklass. Svenskars hälsa är också god jämfört med andra jämförbara länder. Men svensk sjukvård har problem. Patienter får inte alltid vård tillräckligt snabbt, när det inte handlar om riktigt akuta skador och sjukdomar. Vårdpersonalen är för få, har för stressigt, för dålig lön och de tvingas att lägga allt för mycket tid på administration. Sjukvårdens organisation är inte rustad för att möta patienten med ett helhetsperspektiv. Patienten riskerar att reduceras till olika diagnoser beroende på vilken specialist man för tillfället möter. Som patient har man sällan en fast vårdkontakt eller ”guide” genom vården.
I Stockholms län är situationen på många sätt bättre än i andra delar av Sverige. Vi har hög tillgänglighet, framför allt till specialistvård (bäst uppfyllnad av vårdgarantin i landet) – men även här växer vissa väntetider. Vi har fler läkare och sjuksköterskor – men vi behöver ännu fler, och de behöver få jobba med rätt saker, och få en bättre löneutveckling. Här upplever flest att de har en fast läkarkontakt – men vi är långtifrån målet.
Liberalerna har förslagen som kan förändra situationen till det bättre, och stärka friheten och hälsan för årsrika medborgare och för vårdens hårt arbetande personal. Därför kampanjar Liberalerna om sjukvården under parollen ”Sveriges nya folksjukdomar” som lyfter problemen med att en sjuksköterska förlorar pengar på att utbilda sig, att läkarnas tid går åt till administration och att äldre patienter bollas mellan olika vårdkontakter.
”Svårartat frustrationsutbrott”
– Äldre måste få god vård
PROBLEMET
För en äldre patient är 15–20 olika vårdkontakter inget ovanligt. När en äldre person behöver vård och hjälp i hemmet brister samordningen mellan hemtjänst och hemsjukvård, vilket kan resultera i mycket onödigt ”spring” och att problem ”faller mellan stolarna”.
Alltför många äldre saknar också en fast läkarkontakt, och utvecklingen går åt fel håll. I Sverige har andelen som upplever sig ha en fast läkarkontakt minskat från 67 till 60 procent sedan 2014. Stockholms län är bäst i Sverige med 76 procent, men det är fortfarande alldeles för lågt.
LIBERALERNAS FÖRSLAG FÖR ÄLDRE
Fast husläkare
Alla människor ska ha rätt till en egen, namngiven, fast husläkare. För den som har stora behov med många inblandade vårdgivare ska husläkaren fungera som en samordnare. Därför bör Sverige införa fastläkare, efter norsk modell.
Fastläkaren har helhetsansvaret för sin patient och fungerar som en samordnare i vården. Primärvården organiseras utifrån de fasta husläkarna och rustas att ta ett större ansvar för att möta och behandla fler vårdbehov än i dag. Patienten väljer sin fasta husläkare. I Stockholms läns landsting har vi på liberalt initiativ beslutat om målet att erbjuda fast husläkare till alla, och att vi prioriterar de äldre med flera sjukdomar.
Utbilda fler husläkare
Sverige behöver fler specialister i allmänmedicin, som kan arbeta som husläkare. Behovet är ännu större i och med att vi ska erbjuda alla en fast husläkare. I Stockholms läns landsting utökar vi antalet ST-platser (utbildningstjänster för blivande specialistläkare, efter grundutbildningen på medicinsk högskola). Liberalerna avsätter 300 miljoner kronor per år under 2018-2020 på utbildning av fler allmänspecialister – läkare med andra specialiteter ska erbjudas vidareutbildning.
Äldrevårdcentraler eller äldremottagningar
Äldre är vårdens vanligaste patienter. Många har en del krämpor, men de flesta är i stort sett friska och klarar sig hemma och med kontakt med primärvården. Vi vill att fler ska behålla hälsan längre, då är kontinuiteten i och med den fasta husläkaren något som skapar trygghet – och förebygger ohälsa genom att problem upptäcks tidigt. Specialiserade äldremottagningar eller äldrevårdcentraler med särskild kompetens är en förstärkning av primärvården. I Stockholms läns landsting är detta ett tilläggsuppdrag som nästan alla vårdcentraler/husläkarmottagningar nu har.
Gräddfil in till geriatriken – äldre ska inte vara på akuten
Geriatriken är den specialiserade äldresjukvården. Äldre ska inte behöva åka ambulans till sjukhusets akutmottagning eller närakuten – det är ofta en onödig omväg. Istället ska ambulansen efter bedömning kunna köra den sjuka äldre direkt till geriatriken.
Sammanhållen vård för äldre
För att undvika alltför många vårdkontakter och ”spring” hemma hos äldre och för att vården ska ha ett helhetsperspektiv på de mest sjuka äldre, föreslår vi en sammanhållen vård för äldre. Många äldre klarar sig i huvudsak med en fast husläkare men för dem som behöver mer kontinuerlig hjälp behövs också bättre samordning. Vi vill därför samla äldres sjukvård – hemtjänst, hemsjukvård och geriatrik – i en gemensam vårdform, oavsett om det är kommunen eller landstinget som är ansvarig. De olika delarna av vården kan då samordnas och kunskapen om patientens behov och preferenser delas.
Den äldre patientens behov ska vara vägledande – inte offentlig sektors organisatoriska gränser. Vi liberaler vill att den äldre och dennas anhöriga ska kunna välja vårdgivare för detta samlade uppdrag. En sådan valfrihet är en extra viktig möjlighet för äldre där vård och omsorg är en stor del av vardagen. Det gör också att man slipper krångliga upphandlingar och kan sätta kvaliteten i fokus.