Se alla

Dags planera för stockholmarnas vård till 2040

Tisdag 21 november 2017

Framtidens hälso- och sjukvård kräver långsiktig planering. Alliansen vill ta ansvar för framtidens utmaningar och tillsätter därför en långtidsutredning om vården i Stockholms län fram till 2040. Patientmakt, digitalisering och rekrytering är viktiga frågor som ska tas upp i utredningen. Förändringar kräver kommunikation och samverkan med medarbetare och patienter.

– Vården i Stockholms län håller en hög nivå men vi behöver fortsätta moderniseringen för att ge alla patienter den vård de har rätt att förvänta sig. Fler äldre, ökade förväntningar, strävan efter en mer jämlik hälsa, en snabb medicinsk och teknisk utveckling – det innebär stora möjligheter men kräver också förändringar av organisation, finansiering och arbetssätt.

– Vi ska dra erfarenheter av den nu pågående stora omställningen av vården, med ett förändringsarbete som tydligt involverar medarbetare och patienter. Därför ger vi uppdraget om en långtidsutredning om vården till 2040.

Det säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Hälso- och sjukvårdens långsiktiga utveckling

Alliansen lägger i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden fast uppdraget till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma tmed en plan för en långsiktig utredning om hälso- och sjukvårdens utvecklingen till år 2040. Till det som behöver tas upp i en utredning hör enligt Alliansens skrivelse bl a följande.

Stärk patientens ställning i vården. Vi ska ge utrymme för de patienter som vill och kan att forma sin egen vård. Vården ska vara präglad av kontinuitet och tillgänglighet. Individens möjligheter att ta ansvar för sin egen hälsa med stöd från vården behöver stärkas. Vi behöver också säkerställa den mångfald av vårdgivare som behövs för att möta patienternas behov.

Framtidens hälsoutmaningar måste mötas. Det gäller såväl den växande psykiska ohälsan som hur vården och omsorgen kring de sjuka äldre kan utvecklas så att den blir mer trygg och sammanhållen. Prevention, tidigare upptäckt av sjukdomar och därmed möjlighet till tidiga insatser är andra viktiga aspekter att belysa. Stockholms läns landsting behöver stå väl rustad för att möta framtida hot mot hälsan i form av epidemier, pandemier och ett förändrat klimat liksom av nya former av sjukdomar. Effekter av den allt mer utbredda antibiotikaresistensen behöver förebyggas.

Modernisera vården. Digitalisering och innovation ger fantastiska möjligheter som måste tillvaratas och användas för att utveckla vårdutbudet och ge patienterna en bättre service och goda möjligheter att själva vara aktörer i sin egen vård. Samtidigt måste moderna arbetsredskap erbjudas medarbetarna. Profession och patienter är de viktigaste resurserna när det gäller att utveckla och implementera nya innovativa lösningar. Den nödvändiga omställningen till den moderna, tiden som präglas av digitalisering måste fullföljas.

Säkra vårdens kvalitet och tillvarata kompetensen. För att ge de bästa förutsättningarna för patienten är det högsta grad avgörande att säkerställa möjligheterna till en fortlöpande förbättring av kvaliteten och kunskapsspridningen i sjukvården, liksom vårdprofessionens konstanta kompetensutveckling. En ödesfråga för sjukvårdens långsiktiga framgång är hur kompetensförsörjning ska säkras. Vårdens medarbetare måste vara en självklar del i formandet och genomförandet av utvecklingen inom hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdens långsiktiga finansiering behöver säkras. Lika viktigt är att resurserna i framtiden används för att på bästa sätt främja hälsa och ge vård av hög kvalitet där omställningen mot mer öppenvård och en stark primärvård är en naturlig del. Den kraftiga kostnadsutvecklingen inom vården behöver stagnera, och motsvaras av en lika hög kvalitetsstegring. Nödvändiga prioriteringar måste noga utredas och genomföras med modiga beslut. En växande administrativ belastning i vården får inte tillåtas sluka resurser. Styrningen av hälso- och sjukvården behöver utvecklas för att säkerställa att kvalitet och kostnadskontroll uppnås

Forskningens och utbildningens betydelse för ständig utveckling måste vara en självklar inriktning. Dess roll och möjlighet i det nya vårdlandskapet måste belysas och strategiska vägval göras för att forskningen ska vara en grundläggande del av hela sjukvårdssystemet och för att innovationer bättre ska kunna tillvaratas.