Artificiell intelligens ska förbättra vården
"Framtidens vård är redan här"
Fredag 30 juni 2017
Snabbare och säkrare diagnostik med hjälp av artificiell intelligens (AI) – det är målet för Stockholms läns landstings och Karolinska universitetssjukhusets nya satsning. 8 miljoner kronor satsas i ett projekt under 2,5 år där AI ska utvecklas för att kunna ge mer jämlik vård.
– Vi ska använda modern teknik till patienternas nytta. Artificiell intelligens kan hjälpa oss att använda vårdens resurser mer effektivt, förebygga, diagnostisera och behandla. Snabbare och säkrare diagnostik kommer att ge bättre underlag för läkarna och förutsättningar att ge fler patienter en bättre, individuellt anpassad och snabbare vård. Vår utveckling och användning av AI ska ske nära vården, tillsammans med vårdpersonalen och patienterna, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).
– Framtidens vård är redan här – och den måste snabbare komma stockholmarna till del. Detta är ett lysande exempel på hur modern teknik både kan rädda liv och spara värdefull tid för vårdpersonalen. Jag är därför stolt över att denna satsning blir verklighet som ett resultat av arbetet i landstingets nya sammanhållna innovationsorganisation som stödjer vården att snabbare gå från idé till verklighet, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L).
AI i diagnostik – och annan vård
Landstingets och Karolinska universitetssjukhusets nya regionala AI-satsning går under namnet Verklighetslabbet Integrerad AI Diagnostik (I-AID). Syftet är att accelerera användningen av AI inom vården, initialt med fokus på diagnostik. I-AID ska erbjuda klinisk expertkompetens, högkvalitativa kliniska data, tydliga processer och strukturer inom IT, upphandling och policys, för att attrahera de bästa samarbetspartnerna för vårdnära AI-utveckling.
Nu sker en snabb utveckling av artificiell intelligens (AI) som vården kan dra nytta av, och som kan transformera vårdsektorn. AI ger nya och stora möjligheter till snabbare, säkrare och mer individanpassad diagnostik, för att tillhandahålla rätt vård, till rätt patient i rätt tid och samtidigt avlasta vårdpersonalen och låta dem använda sin tid på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt.
I framtiden kommer AI att finnas med inom stora delar av vården – prevention, diagnostik och behandling. Möjligheten att analysera stora mängder data, oavsett om informationen lagras i form av bilder, text, genetiska data, andra labbvärden, kommer att möjliggöra för vården att bli mer individanpassad och jämlik. I landstingsfullmäktiges budgetbeslut för 2018 pekades nästa steg i denna utveckling ut, då det beslutades att försöksverksamhet ska inledas för att använda beslutsstöd med artificiell intelligens även inom cancersjukvården.
Projektet har en total budget på 8 miljoner kronor, varav 4 mkr från Stockholms läns landsting och Karolinska universitetssjukhuset, och 4 mkr från innovationsmyndigheten VINNOVA.
Läs mer om projektet på Karolinska universitetssjukhusets hemsida.
Bild ovan från Wikimedia Commons