Se alla

Arbete med att upptäcka våld i nära relationer i hälso- och sjukvården

Interpellation av Amelie Tarschys Ingre (L) om arbetet med att upptäcka våld i nära relationer i hälso- och sjukvården

Torsdag 23 maj 2024

Den 23 april i år publicerade Dagens Nyheter (DN) en artikel om hur ortopederna på Mölndals sjukhus i Västra Götaland arbetar för att upptäcka våld i nära relationer (Ortopederna arbetar för att upptäcka våld i nära relationer, DN, 23/4 2024). I korthet innebär arbetssättet att samtliga kvinnliga patienter med ortopediska skador får ett frågeformulär, bland annat med frågor om huruvida de lever med våld i nära relation och har behov av kuratorkontakt. De kvinnor som svarar jakande blir snabbt erbjudna tid hos en kurator. Som en extra säkerhetsåtgärd, ifall den eventuelle förövaren kan läsa kvinnans journaler på 1177, dokumenteras kuratorbesöket som ett besök hos ortopedmottagning.

Till en början bedrevs arbetet som ett forskningsprojekt på Mölndals sjukhus. Vid detta tillfälle uppgav 21 kvinnor av 1 366 svarande, det vill säga en kvinna på 65 kvinnor, att de sökte vård för skador som berodde på våld i nära relation. Dock misstänkte ortopederna på sjukhuset att mörkertalet var stort.

Med hänvisning till forskningsprojektets framgångar har Mölndals sjukhus idag implementerat arbetssättet till fullo. I DN-artikeln påpekas att regionernas kunskapsstöd i regel är bra och omfattande. Dock gör hälso- och sjukvården i praktiken inte tillräckligt mycket för att upptäcka kvinnor som utsätts för våld i nära relation.

Sedan en tid tillbaka har Region Stockholm ett regionalt vårdprogram rörande våld i nära relationer. Vårdprogrammet uppdaterades så sent som förra året (2023) och syftar till att ge stöd och vägledning till all hälso- och sjukvårdspersonal som möter personer (från 18 år) som utsatts för våld i en nära relation. Därtill fungerar vårdprogrammet som ett stöd i att ta fram lokala rutiner i frågan. I sammanhanget bör även Akademiskt primärvårdscentrum (APC) nämnas, vars verksamhet bedriver ett särskilt kunskapsarbete i frågan.

I likhet med det som framkommer i DN-artikeln anser Liberalerna att hälso- och sjukvården kan göra mer för att upptäcka våld i nära relationer. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har var fjärde kvinna någon utsatts för våld av en partner eller före detta partner. Samtidigt bedöms mörkertalet vara stort. Vidare har antalet kvinnor som fallit offer för dödligt våld i en parrelation varierat mellan tio och 22 dödsfall, med ett årsgenomsnitt på 14 dödade kvinnor (2017–2023). Det arbete som bedrivs på Mölndals sjukhus
måste därför ses som ett stort steg i rätt riktning. Ifall hälso- och sjukvården får till ett mer systematiskt arbete kring screening av kvinnliga patienter, så skulle antalet kvinnor som årligen utsätts eller dör av våld i nära relation minska.

Med anledning av det ovan vill jag ställa följande frågor till ansvarigt regionråd:

  1. Hur arbetar hälso- och sjukvården i Region Stockholm med att upptäcka våld i nära relationer? Svaret bör ge konkreta exempel från hälso- och sjukvårdens verksamheter.
  2. Finns liknande arbetssätt som bedrivs på Mölndals sjukhus i Region Stockholm? Svaret bör se till arbetets höga grad av struktur och mätbarhet.
  3. Vad är förutsättningar för att implementera arbetssättet som bedrivs på Mölndals sjukhus i Region Stockholm?

Amelie Tarschys Ingre
Liberalerna

Här kan du ta del av svaret.