Se alla

Amelies nyhetsbrev 6

Fredag 13 december 2024

Snart är det julhelg och vi är många som ser fram emot ledighet och att få umgås med nära och kära. Men julen är också en tid då många känner sig extra ensamma och sköra. Vid årsskiftet kommer vi tyvärr att få se en dramatiskt försämrad tillgång till vård för personer som behöver akut beroendevård. Prima Maria beroendeakut tvingas stänga sina portar och ska nu ersättas med en utbyggnad av beroendecentrum på S:t Görans sjukhus. Jag har pratat med flera i personalen på Prima Maria som är oroliga för att stängningen försämrar vården för en redan utsatt patientgrupp.

Liberalerna var mycket kritiska till beslutet att lägga ned beroendeakuten på Södermalm. Beslutet innebär att man avvecklar en välfungerande vårdenhet som under lång tid varit en livlina för några av samhällets mest utsatta individer. Mottagningen har funnits på samma plats, under olika utförare i decennier och byggt upp ett starkt nätverk med andra aktörer, samtidigt som den haft en god samverkan med beroendecentrum på S:t Göran.

Både patienter och personal har vittnat om de allvarliga konsekvenserna av beslutet. Det finns en stor oro för att fler människor inte kommer våga söka vård, vilket kan leda till ökat missbruk och högre dödlighet. Mottagningens personal på Prima Maria har kunnat skapa en trygg miljö för patienterna, en viktig faktor för att nå fram till denna sköra grupp.

Under vänsterstyrets tid vid makten har ungefär 1 000 vårdanställda förlorat sina jobb. På beroendeakuten på Södermalm rör det sig om 50 heltidsanställda och 60 timanställda som nu sägs upp. En del av dessa vårdanställda har valt att söka sig vidare till beroendecentrum på S:t Göran för att arbeta vidare med beroendevården där vilket säkert kan underlätta överflytten för en del patienter. Men vi Liberaler håller fast vid att ett välfungerande vårdalternativ med ett starkt nätverk borde få fortsätta bedriva vård för att säkra patientsäkerheten.

Antalet vårdplatser på S:t Görans sjukhusområde ska utökas med 18 platser, men det är fortfarande 12 platser färre än vad beroendeakut och avgiftning på Södermalm har haft. Att minska antalet vårdplatser innebär i praktiken en försämring av tillgängligheten och stödet för patienterna. Personalen på Prima Maria har berättat att de regelbundet tagit emot 20–30 patienter om dagen, vilket tydligt visar att behovet är större än vad de färre platserna kan möta.

Under regionfullmäktige denna vecka ställde jag en fråga till ansvarigt regionråd om det sittande styret fortfarande är nöjda med nedläggningen av Prima Maria. Sandra Ivanovic Rubin (Mp) hävdade i sitt svar att beroendevården varit ”för luftig” och att behovet av två verksamheter inte finns. Samtidigt framhölls att patienterna är välkomna till beroendecentrum i egen regi. Men det har rapporterats om att många patienter tidigare haft dåliga erfarenheter av beroendecentrum på S:t Göran, bland annat på grund av en mer våldsam och stökig miljö. Detta kan göra att de drar sig för att söka vård över huvud taget.

”Om väggarna kunde skrika förtvivlat, tala, viska. Skulle de vittna om dagar där sjuka blev friska. De som var gömda fick vara sedda. Fanns det nåt liv så gick det att rädda. Där mörka blev ljusa och drivved blev hamn. Där utkant blev centrum och okänd blev namn.”

Texten ovan är ett utdrag ur en gripande ode från en anonym läkare på kliniken. Jag rekommenderar starkt att läsa hela, ni finner den på sida 34 i Mitt i Kungsholmen v 46.

Liberalerna kommer att följa utvecklingen noga.

Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev så gör du det på denna länk: https://www.liberalerna.se/nyhetsbrev

Jag önskar er alla en riktig god jul och ett gott nytt år!

Liberala hälsningar,

Amelie Tarschys Ingre (L)
Oppositionsregionråd, Stockholm