Se alla

Amelies nyhetsbrev 4

Fredag 18 oktober 2024

Nu är det intensiva budgettider i Region Stockholm och budgetarbetet har tagit mycket tid för oss i regiongruppen och kansliet de senaste veckorna. Fokus i den liberala budgeten kommer att vara fortsatta satsningar på tillgänglighet i primärvården och fasta husläkare, men också satsningar på barn- och ungdomsvård bland annat på BVC och på att kapa köerna till BUP. Vi vill satsa på att återställa bussar som dragits in, fungerande rulltrappor och hissar i kollektivtrafiken och fler närakuter.

Håll utkik så kommer snart mer information om Liberalernas förslag till budget för 2025!

Att lösa utmaningar inom barn- och ungdomspsykiatrin handlar inte enbart om att tillföra resurser, utan snarare om att utveckla arbetssätt. I SVD debatt skriver jag och Jesper Svensson (L), om att krisen för BUP är möjlig att vända, och om vikten att sprida goda exempel. Det innefattar bland annat teamarbete vid nybesök, där en psykiatriker och en psykolog eller kurator närvarar vid varje nybesök. Tydligt krav på att minst halva arbetstiden ska vara med patienter, men även att samtliga chefer ska arbeta kliniskt. Vi ser vidare behov av att upphandla ytterligare geografiska områden, av dagens nio geografiska områden är endast två upphandlade. I Region Stockholm finns en dold kapacitet av vårdgivare som kan vara en del i att vända utvecklingen. Enbart genom egen sjukdomsinsikt och politisk vilja kan Region Stockholm bli av med köerna inom BUP. 

Alla goda krafter behövs för en välfungerande välfärd för alla stockholmare. I veckan skrev flera tunga privata välfärdsaktörer från skola, vård och omsorg en debattartikel i DI, där de lyfte fram vikten av att värna Sveriges välfärdssystem – ett system som bygger på mångfald av aktörer.

Vi börjar nu se effekterna av de förändringar och nedskärningar vänsterstyret har genomfört i Region Stockholms sjukvårdssystem sedan maktskiftet 2022. Dessa förändringar har lett till minskad valfrihet för patienter och vårdanställda och kraftigt förlängda vårdköer. Beslut om att stänga verksamheter har fattats utan att först göra ordentliga konsekvensanalyser och innan alternativ finns på plats. Stängningen av Närakut Hötorget är ett exempel – en vårdgivare som årligen tog emot 35 000 patientbesök. De patienterna kommer nu behöva få vård av andra vårdgivare och risken är stor att många söker sig till akutmottagningarna och de redan långa väntetiderna där blir ännu längre. För att stockholmarna ska fortsätta ha en tillgänglig vård av hög kvalitet behövs alla goda krafter från civilsamhället, privata aktörer och den egen regin.

Vårdvalen gör det möjligt för patienter att välja vilken vårdgivare de vill besöka och ökar också möjligheten för vårdpersonal att välja arbetsgivare. Flera olika vårdgivare bidrar till både till ökad kvalitet och innovationskraft inom verksamheterna, samtidigt som kostnaderna kan hållas nere.

Under veckan har jag också varit på kongressen för lokala och regionala myndigheters (CLRAE) plenarsession i Strasbourg. Kongressen är en del av Europarådet och fokuserar på frågor rörande mänskliga rättigheter och lokal och regional demokrati. Europarådet har 46 medlemsländer varav Ukraina är ett och sedan den ryska aggressionen mot Ukraina har stödet till Ukraina stått i fokus. Tillsammans med en fransk kollega och en extern expert har jag fått förtroendet att ta fram en rapport om förslag för återhämtning och återuppbyggnad av Ukraina på lokal och regional nivå vilket känns både viktigt och hedrande.

Minoritetsveckan 2024 börjar gå mot sitt slut. Det är första gången Minoritetsveckan anordnades i Stockholms län. Ett samarbete mellan Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och kommuner i länet i syfte att nå ut till alla minoritetsgrupper och skapa engagemang kring deras frågor. Genom att lyfta fram Sveriges nationella minoriteter vill vi öka förståelsen, främja öppenhet och minska hat och intolerans i samhället. I tider då hot och hat, pogrom och antiziganism ökar, är det ännu viktigare att vi står enade. Minoriteternas rätt att bevara sitt språk, sin kultur och sina traditioner är en viktig del av Sveriges demokrati och något som vi aktivt måste värna om. I detta sammanhang vill jag också lyfta den fina kippavandringen som anordnades av den Judiska församlingen tillsammans med Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd Stockholms stad, och Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Planer på att anordna en Minoritetsvecka även nästa år finns redan nu, och den kommer att sammanfalla med 250-årsjubileet av judiskt liv i Sverige och 25-årsfirandet av minoritetslagen. Läs mer på Region Stockholms hemsida och minoritet.se.

 

 

Illustration från Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget.

 

Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev så gör du det på denna länk: https://www.liberalerna.se/nyhetsbrev

Liberala hälsningar,

Amelie Tarschys Ingre (L)
Regionråd, Stockholm