
Amelies nyhetsbrev 11
Fredag 16 maj 2025
Vi hör ibland att en åldrande befolkning är ett hot mot välfärden. Jag håller inte med, men vi står inför förändringar. I dag är drygt 5 procent av invånarna i Stockholms län över 80 år och andelen förväntas öka med 44 procent fram till slutet av 2033. Med rätt planering kan vi bygga ett sjukvårdssystem som klarar att möta ökade behov. Men det kräver att vi investerar i förebyggande insatser, använder teknik smartare och organiserar vården mer effektivt. Det handlar också om att flytta resurser från reaktiv till proaktiv vård.
Det som bekymrar mig mer än de demografiska förändringarna är hur det politiska ledarskapet i Region Stockholm hanterar dem. För ett år sedan beslutade det rödgröna styret att avveckla vårdvalet för geriatrik, det vill säga vårdvalet för den specialiserade vården för äldre. Två mottagningar och 110 vårdplatser ska nu stängas.
När jag besökte Danviksgeriatriken mötte jag en välfungerande verksamhet med nära samarbete med närakuten i Nacka. En äldre patient med misstänkt benbrott kunde få hjälp och vara tillbaka på boendet inom två timmar, utan att skickas till akuten och vänta i timmar. Det är den typen av vård som nu hotas.
För oss liberaler handlar politik för årsrika inte om symboler eller besparingar på marginalen. Det handlar om prioriteringar som gör skillnad. Den mångåriga riksdagsledamoten och liberalen Barbro Westerholm brukade tala om just ”årsrika” – ett ord som både handlar om respekt för erfarenhet och som påminner oss om att ålder inte är ett problem. Det perspektivet är fortsatt lika relevant. Vi behöver en politik som ser människan – också när hon fyllt 80 år. Några av de frågor som vi driver på för just nu är därför:
- Rädda geriatriken. Vi vill återinföra vårdvalet för geriatrisk vård. Inte för att vi är ideologiskt bundna vid valfrihet, utan för att det fungerar. Patienterna får snabbare vård, fler alternativ och bättre kontinuitet.
- Inför ett vaccinationsprogram för äldre. Många äldre drabbas hårt av infektioner som influensa, bältros och lunginflammation. Vi föreslår ett strukturerat vaccinationsprogram, precis som det som finns för barn med avgiftsfria vaccin och hög täckningsgrad över hela länet.
- Öppna fler närakuter. Närakuterna har blivit en viktig del i det akuta vårdsystemet. De avlastar sjukhusen och gör vården mer tillgänglig. Vi vill öppna nya närakuter i Skärholmen, Jakobsberg och Bromma och inte, som nuvarande majoritet, stänga ner fungerande enheter.
- Ta bort åldersgränserna i mammografi. Mammografi erbjuds idag för kvinnor mellan 40 och 74 år. Men många kvinnor insjuknar i bröstcancer både före 40 och efter att de har fyllt 74 år. Vi vill individanpassa screeningen och avskaffa åldersgränserna.
- Ta vara på äldres kompetens – även efter pensionsåldern. Vården lider brist på personal. Samtidigt vill många äldre jobba vidare. Vi vill göra det enklare att fortsätta jobba – med flexibla villkor, anpassade arbetstider och uppgifter.
- Gör vintern trygg för äldre. Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till allvarliga skador. Vi vill ha prioriterad snöröjning där många äldre bor och föreslår kommunal finansiering av broddar som ett enkelt sätt att minska risken.
- Tillgänglig kollektivtrafik – alltid. Hissar och rulltrappor ska fungera. Vi föreslår att reparationer alltid påbörjas inom 24 timmar efter ett driftstopp och att 20 miljoner kronor årligen öronmärks för detta.
Det är dags att sluta se äldre som en belastning. Att bli äldre behöver i större utsträckning än i dag ses som en del av livet, inte som en parentes. Ett samhälle där äldre människor har inflytande, får rätt vård i tid och kan leva ett aktivt liv är inte en vision. Det borde vara en självklarhet.
Vi i den liberala regiongruppen arbetar för att ta ansvar för att den geriatriska vården inte bara fungerar idag, utan även är rustad för framtiden. Vår Stockholmsregion ska vara en trygg plats att åldras i – på riktigt.
Har du synpunkter, erfarenheter eller förslag? Jag lyssnar gärna.
Med vänlig hälsning,
Amelie Tarschys Ingre (L)
Oppositionsregionråd, Stockholm