
AI-tjänster och digitala verktyg i den regionägda hälso- och sjukvården
Motion av Amelie Tarschys Ingre (L) och Jesper Svensson (L) om AI-tjänster och digitala verktyg i den regionägda hälso- och sjukvården
Tisdag 6 maj 2025
Region Stockholm står inför både demografiska och ekonomiska utmaningar som kräver nya lösningar för att säkerställa en hållbar framtid. Med en åldrande befolkning och en ökande efterfrågan på vård kommer det bli allt viktigare att använda regionens resurser effektivt. Innovation är en nyckelfaktor i att möta dessa utmaningar – för att säkerställa en förbättrad kvalitet på vården och en minskad belastning på personalen.
Förutom att främja teknisk innovation behövs också en omvärdering i hur vi ser på arbetssätt och processer. Vi är övertygade om att många av de utmaningar vården står inför kan lösas genom ökad innovationstakt och förbättrade arbetsmetoder, inte genom att personalen springer snabbare. En huvudfråga i liberal sjukvårdspolitik är att ge alla professioner bättre förutsättningar att bedriva sin verksamhet och få bort tidstjuvarna i vardagen. Läkare och sjuksköterskor ska kunna ägna huvuddelen av sin arbetstid åt patientnära vård och omsorg, i stället för administration och andra tidskrävande kringuppgifter. IT-lösningarna ska bli användarvänligare, då alltför mycket tid läggs på journalsystem, intygsskrivande, dokumentation, signeringar, vårdsplatsjakt, avvikelserapportering, provbeställning och tidsbokning.
Ett flertal av regionens privata vårdgivare nyttjar redan idag olika digitala verktyg och AI-lösningar, med syfte att effektivisera det dagliga arbetet, minimera tid lagd på administrativt arbete och möjliggöra ett mer närvarande patientmöte. Det handlar exempelvis om verktyg som transkriberar patientmöten och erbjuder stöd i journalföring, automatiserade tidsbokningar och innovativa lösningar för logistik och samordning i hemsjukvården.
Det är hög tid att regionens egna vårdverksamheter inspireras av de privata vårdgivarna och på allvar börjar ta tillvara de digitala innovationer och AIlösningar som finns. Det handlar inte om tekniken, utan om att frigöra mer tid för patientnära möten, minska den administrativa bördan och skapa en arbetsmiljö där vårdens personal orkar, vill och kan stanna kvar. Med det sagt har Liberalerna stor förståelse för att upphandling, regelverk och implementering är befäst med större hinder och pålagor inom den regionägda hälso- och sjukvården – hinder som de privata upphandlade aktörer i många fall kan navigera runt snabbare. Samtidigt är det av yttersta vikt att dessa hinder inte används som svepskäl för att inte delta i den digitala utvecklingen, eller att utmaningarna tillåts bli en ursäkt för passivitet. Om regionens egenägda hälso- och sjukvård halkar efter är det till nackdel för både patienter och personal.
Med anledning av ovan föreslår Liberalerna regionfullmäktige besluta att:
- Att regionen inleder en riktad dialog med privata vårdgivare som framgångsrikt implementerat digitala lösningar och AI-tjänster i det dagliga arbetet – med syftet att kartlägga vilka tekniker som används, hur de bidragit till minskad administration och ökad effektivitet, samt att identifiera deras respektive styrkor, svagheter och överförbarhet till den offentliga vården.
- Att regionen genomför en förutsättningsanalys för att identifiera vilka digitala verktyg och AI-tjänster som lämpar sig för implementering inom den regionägda hälso- och sjukvården, samt att utreda i vilka verksamheter en sådan implementering bör inledas för att ge störst effekt – både ur ett patient- och arbetsmiljöperspektiv.
Amelie Tarschys Ingre
Liberalerna
Jesper Svensson
Liberalerna