Se alla
Unga Stockholm

Mer betalt för spermiedonatorer och nya IVF-kliniker 2017

Lättare och snabbare hjälp vid barnlöshet för ensamstående och par

Söndag 8 januari 2017

Ersättningen till ägg- och spermiedonatorer ska höjas. Från 1 januari gäller dessutom vårdval för insemination och IVF-behandlingar, och snart väntas det finnas totalt sju vårdgivare mot tidigare tre. Det ska öka tillgängligheten och korta väntetiderna för landstingsfinansierad fertilitetsbehandling.

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås 31 januari besluta om högre ersättningar för ägg- och spermiedonatorer: 5.600 kr per tillfälle för äggdonation (i dag 4.000 kr), respektive 550 kr per tillfälle för spermadonation (i dag 400 kr).

– Behovet av donatorer är stort och ökar efter de glädjande besluten om assisterad befruktning först för samkönade par och nu senast för ensamstående kvinnor. De som donerar ägg eller spermier gör en stor tjänst för sjukvården och framför allt för personer med barnlängtan. Donera ägg och spermier är inget man gör för pengarna, men man ska ha en rimlig ersättning för nedlagd tid och besvär, och ersättningen bör bli densamma i hela landet, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Vid årsskiftet infördes dessutom vårdval för insemination och IVF. Två privata vårdgivare har hittills anslutit sig, en ansökan kompletteras och ytterligare två ansökningar är på gång.

– Nu får vi betydligt fler vårdgivare för insemination och IVF-behandlingar. Jag har stora förhoppningar om att väntetiderna ska kunna hållas nere och valfriheten öka för personer med barnlängtan.

Vårdval för assisterad befruktning (insemination och IVF)

Assisterad befruktning ingår från 1 januari 2017 i vårdval specialiserad gynekologi. Det omfattar även ensamstående kvinnor som, precis som par, först genomgå fertilitetsutredning hos gynekolog. Utredningen sänds som medicinskt underlag till Karolinska Universitetssjukhuset (Reproduktionsmedicin). Karolinska gör bedömning av det medicinska underlaget och beslutar om patienten ska erbjudas offentligt finansierad behandling i Stockholm, om patienten behöver vård som kräver akutsjukhusens resurser eller om patienten ska få behandling av vårdgivare som har godkänts för genomförande av insemination med donerade spermier i vårdval specialiserad gynekologi.

Två privata vårdgivare har fått tillstånd att genomföra assisterad befruktning, en ytterligare ansökan ska kompletteras. Två ytterligare vårdgivare är dessutom på gång med ansökningar. Tidigare fanns tre vårdgivare inom den landstingsfinansierade fertilitetsvården, snart kan de vara sju. (Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer inte att ingå i vårdvalet, men möjligheten för barnlösa ensamstående och par att söka hjälp där finns fortsatt genom det fria valet av vårdgivare för öppenvård i hela landet.)

Ersättning för donation av ägg och spermier

I Sverige sker donation av könsceller på altruistisk grund, dvs utan personligt ekonomiskt vinstsyfte. Den ekonomiska ersättningen ska kompensera egna kostnader och förlorade inkomster. För att förenkla administrationen utgår ersättning med ett schablonbelopp, som nu föreslås höjas i Stockholms län från 4.000 till 5.600 kronor per tillfälle för äggdonatorer, och från 400 till 550 kronor per tillfälle för spermadonatorer. Detta är i enlighet med Sveriges Kommuners och Landstings antagna rekommendation. Den som har högre kostnader för t ex resor eller förlorad inkomst kan få högre ersättning. Spermier kan doneras upp till tio gånger.